100 përfitime nga ushtrimet fizike

Një dobi e madhe dhe shumë e përmendur që vjen nga ushtrimet është se ju do të keni gjumë më të mirë. Por përfitimet që vinë nga ushtrimet nuk përfundojnë aty. Poshtë janë 100 përfitime tjera që vinë nga ushtrimet (jo domosdoshmërish të renditura sipas rëndësisë)

Marketing

1. Ulin tensionin e gjakut

2. Ulin nivelin e kolesterolit

3. Rrisin përqendrimin e lipoproteinës me densitetit të lartë (HDL ose kolesterolit “të mirë” në gjak)

4. Ulin rrezikun për sëmundjet koronare të zemrës

5. Rrisin efikasitetin e zemrës dhe ulin nivelin e pushimit të saj

6. I bëjnë muskujt e zemrës më të shëndoshë

7. Përmirësojnë funksionin tkurrës të zemrës

8. Forcojnë mushkrit

9. Përmirësojnë funksionet e frymëmarrjes

10. Përmirësojnë qëndrueshmërinë dhe efektshmërinë kardiovaskulare

11. Ofrojnë më shumë oksigjen në trup, përfshirë organet dhe muskujt

12. Ofrojnë më shumë furnizim me lëndë ushqyese në trup

13. Ulin rrezikun për sulm në tru

14. Lehtësojnë dhimbjet nga venat e zgjeruar

15. Rrisin nivelin metabolik

16. Nxisin tretjen

17. E bëjnë tretjen më të efektshme

18. Nxisin lëvizjet e zorrëve duke rezultuar në eliminimin më të mirë të mbeturinave

19. Ulin rrezikun për kancer të zorrës së trashë

20. Forcojnë dhe zhvillojnë muskujt

21. Rrisin efikasitetin e muskujve

22. Përfitojnë nyjet për shkak të muskujve më të fortë

23. Ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të kërcit në nyje

24. Lehtësojnë tensionet muskulore

25. Ndihmojnë në problemet e shpinës

26. Rrisin fleksibilitetin dhe zhdërvjelltësinë e muskujve

27. Përmirësojnë shpejtësinë e tkurrjes së muskujve dhe kohën e reagimit

28. Lëkurë më e shëndoshë bazuar në faktin se poret e lëkurës hapën më shumë gjatë ushtrimeve që rezulton me heqjen e papastërtive

29. Djegin dhe largojnë toksina nga trupi

30. Rrisin rrjedhjen e gjakut në tru

31. Nxisin rritjen e qelizave nervore në qendrën e kujtesës në trurit

32. Përmirësojnë indekse të ndryshme të funksionimit psikologjik

33. Përmirësojnë funksionimin e trurit duke e rritur sasinë e oksigjenit në dispozicion të tij

34. Rrisin ndjenjën e të qenurit mirë

35. Rrisin rezistencën ndaj dhimbjes sepse ngritin nivelin e endofinit

36. Rrisin ndjesinë e eksitimit

37. Zvogëlojnë mërzinë

38. Ulin shqetësimin dhe tensionin

39. Ulin stresin stresin duke e hequr acidin laktik nga gjaku

40. Ndihmojnë në ankth dhe/ose dhimbje sepse efekti qetësues i stërvitjes zgjat për disa orë

41. Rrisin disponimin

42. Reduktojnë ankthin në mënyrë më efikase dhe më të sigurt sesa medikamentet për reduktimin e ankthit

43. Rrisin energjinë

44. Përmirësojnë vetëvlerësimin dhe vetëbesimin pasi trupi dhe mendja përmirësohen dhe forcohen

45. Rrisin ndjenjën e vetëkontrollit

46. Ofrojnë kënaqësi dhe argëtim

47. Shkarkojnë nga zemërimi dhe emocionet negative

48. Reduktojnë depresionin me më efikasitet sesa psikoterapia afatshkurtër ose afatgjatë

49. Rrisin koordinimin, fuqinë, aftësinë e ndjekjes së ritmit dhe ekuilibrin

50. Përmirësojnë funksionimin e sistemit imunitar

51. Zbusin ashpërsinë e astmës

52. Përmirësojnë funksionimin e organeve

53. Mund të lehtësojnë dhimbjet e kokës të shkaktuara nga tensioni

54. Mund të zvogëloj dëshirën për të pirë duhan sepse adrenalina dhe lehtësimi i stresit nga një stërvitje e shkurtë mund të zëvendësoj ndjenjën e ngjashme që duhanpirësi merr nga duhani

55. Djegin kalori

56. Shtyjnë trupin të përdorë kaloritë më me efikasitet

57. Ndikojnë në humbjen e peshës

58. Ndihmon në mbajtjen e peshës konstante pasi e keni humbur peshën e tepërt

59. Mund të ju ndihmojnë ta përmbani apetitin

60. Zvogëlojnë indet e yndyrës

61. Përmirësojnë pamjen fizike

62. Përmirësojnë pikëpamjen se si njeriu e sheh trupin

63. Përmirësojnë densitetin e kockave dhe parandalojnë osteoporozën

64. Zvogëlojnë parehatinë në nyje

65. Ndihmojnë në menaxhimin e artritit

66. Ju mundësojnë të ndiheni më mirë për trupin tuaj dhe për rrjedhojë ta shijoni më shumë seksin

67. Rrisin aftësinë për ta arritur orgazmën

68. Japin kënaqësi më të mëdha seksuale

69. Mundë të zvogëlojnë ose eliminojnë impotencën për shkak të rritjes së qarkullimit të gjakut

70. Parandalojnë ose menaxhojnë diabetin e tipit 2

71. Ndihmojnë insulinën të punoj më mirë, ulin sheqerin në gjak

72. Kanë një efekt të rëndësishëm shërues në nivelin e fibrinogjenit

73. Lehtësojnë dhimbjet menstruale

74. Përmirësojnë performancën atletike

75. Mund të ua zgjasin jetën

76. Rrisin cilësinë e jetës

77. Zvogëlojnë dhimbjen dhe paaftësinë

78. Përmirësojnë grumbullimin e glikogjenit

79. Zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit të zorrës së trashë, prostatës, mitrës dhe gjirit dhe sëmundjeve tjera kronike.

80. Rregullojnë hormonet

81. Ju ndihmojnë të mposhtni ose të tejkaloni sëmundje e lëndime

82. Mund të zvogëlojnë faturat mjekësore

83. Zvogëlojnë ankthin duke shkaktuar më pak shqetësime për shëndetin

84. Mund të ndikojnë në një performancë më të mirë në punë

85. Ju mbajnë të pavarur kur të plakeni

86. Mund ti mbajnë çmimet e sigurimeve shëndetësore me të ulëta

87. Ju bëjnë më atraktiv për bashkëshortët potencial

88. Ju mundësojnë një shtatzëni të shëndetshme

89. Ua rrisin energjinë dhe aftësinë për t’i bërë gjërat që i pëlqeni

90. Ua mundësojnë të jeni më produktiv dhe më pak të penguar nga stresi dhe depresioni

91. Mund të ju ndihmojnë në rritjen e të ardhurave për shkak të rritjes së energjisë

92. Ju mundësojnë të jeni më familjarë me trupin tuaj dhe funksionimin e tij

93. Mund të ju stimulojnë mentalisht

94. Ju lejojnë të hani më shumë pa shtuar peshë

95. Sigurojnë një pushim të shëndetshëm nga puna

96. I shtojnë jetës më shumë diversitet

97. Të japin më shumë aftësi për ta mbrojtur vetën dhe të dashurit tu nëse është e nevojshme

98. Të sigurojnë një nivel me të lartë më vonë, siç është “niveli i lartë i vrapuesve” (runners’ high)

99. Siguron një vigjilencë e gjallëri më të shtuar

100. Zvogëlon inflamacionin