20/06/2024
Ballina Shëndet & Style 30 minuta palestër apo 10 mijë hapa në natyrë? Studimi 4-vjeçar nxjerr...

30 minuta palestër apo 10 mijë hapa në natyrë? Studimi 4-vjeçar nxjerr konkluzionet

Të paktën 10,000 hapa në ditë janë konsideruar prej kohësh mënyra ideale për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve dhe për të qëndruar të shëndetshëm dhe në formë.

Një studim i ri sugjeron se llojet e tjera të ushtrimeve, në vend të 10,000 hapave, mund të kenë të njëjtat efekte në humbje peshe, jetë më të gjatë dhe rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Pothuajse 15,000 gra të shëndetshme mbi moshën 62 vjeç morën pjesë në studimin katërvjeçar dhe secila prej tyre mbante një pajisje për të matur nivelet e aktivitetit të tyre dhe çdo vit plotësonte një pyetësor shëndetësor në të cilin u përgjigjeshin pyetjeve nëse pinin duhan, pinin alkool. dha informacion për gjatësinë, peshën, menopauzën dhe historinë personale mjekësore familjare.

Një ekip ekspertësh zbuloi se gratë që bënin 8000 deri në 8500 hapa në ditë reduktonin rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 40 për qind, krahasuar me ato që bënin rreth 3000 hapa në ditë. Për më tepër, ata zbuluan se ushtrimi për 75 minuta në ditë kishte të njëjtin efekt – duke sugjeruar që numërimi i hapave mund të jetë i panevojshëm.

Dr. Rikuta Hamaya , autori kryesor i studimit dhe një studiuese në Departamentin e Mjekësisë Parandaluese në Brigham and Ëomen’s Hospital, tha: “Për disa, veçanërisht individë të rinj, ushtrimet mund të përfshijnë aktivitete të tilla si tenisi, futbolli, ecja ose vrapimi, dhe e gjithë kjo mund të ndiqet lehtësisht nga hapat.”

“Megjithatë, për të tjerët mund të përbëhet nga çiklizmi ose noti, ku gjurmimi i kohëzgjatjes së ushtrimeve është më i thjeshtë. Prandaj është e rëndësishme që udhëzimet e aktivitetit fizik të ofrojnë mënyra të shumta për të arritur qëllimet. Secili prej nesh zgjedh një mënyrë të ndryshme lëvizjeje dhe pothuajse të gjitha format janë të dobishme për shëndetin tonë”.

Hulumtimi ka zgjatur nga viti 2011 deri në vitin 2015 dhe ekipi i ka ndjekur femrat deri në fund të vitit 2022, shkruan “Daily Mail”.

Marketing

Pjesëmarrësit u ndanë në bazë të kohës që shpenzuan duke ushtruar ose numrit të hapave që bënë.

Ekipi zbuloi se ata që shpenzuan më shumë kohë (rreth 200 minuta) duke ushtruar ose ecur më shumë hapa (rreth 8,000 deri në 8,500) ulën rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes deri në 40 përqind krahasuar me ata që morën përqindjen më të ulët (nëntë deri në 12 minuta ushtrime ose rreth 2800 deri në 3000 hapa).

Nëntë për qind e pjesëmarrësve që ushtroheshin 62 minuta në javë dhe bënin 5183 hapa në ditë vdiqën në vitin 2022 dhe katër për qind e tyre zhvilluan sëmundje të zemrës.

“Gjetjet sugjerojnë që pacientët mund të bëjnë zgjedhje se sa hapa do të ndërmarrin ose sa kohë ushtrojnë për të reduktuar rrezikun e vdekjes ose sëmundjeve kardiovaskulare”, shkruan studiuesit.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ky studim ishte vëzhgues, kështu që gjetjet nuk mund të konfirmohen.