Ballina Shëndet & Style Alarmi i mjekëve: Arsyeja pse duhet t’i fikni dritat natën

Alarmi i mjekëve: Arsyeja pse duhet t’i fikni dritat natën

Fikja e të gjitha dritave dhe mbyllja e perdeve para se të shkoni në shtrat mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit tuaj, sipas një studimi të fundit nga Universiteti Northwestern që u botua në “Proceedings of the National Academy of Sciences”. “Këto gjetje janë të rëndësishme veçanërisht për ata që jetojnë në shoqëritë moderne ku ekspozimi ndaj dritës së brendshme dhe të jashtme të natës është gjithnjë e më i përhapur”, – tha autori i studimit Dr. Phyllis Zee në publikim.

Marketing

Studiuesit zbuluan se ekspozimi edhe ndaj dritës së moderuar të ambientit gjatë gjumit, krahasuar me gjumin në një dhomë me ndriçim të dobët, është i dëmshëm për funksionin tuaj kardiovaskular dhe mund të rrisë rezistencën tuaj ndaj insulinës mëngjesin tjetër, sipas një njoftimi në lidhje me studimin e Mjekësisë Northwestern. Rezultatet nga ky studim tregojnë se vetëm një natë e vetme e ekspozimit ndaj ndriçimit të moderuar të dhomës gjatë gjumit mund të dëmtojë glukozën dhe rregullimin kardiovaskular, të cilët janë faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës, diabetin dhe sindromën metabolike.

Autorët e studimit thanë se deri në 40 për qind e individëve flenë me një dritë të ndezur në dhomën e gjumit ose me televizorin ndezur. Ata gjithashtu thanë se ekspozimi ndaj dritës artificiale gjatë gjumit është i zakonshëm, qoftë nga një pajisje që lëshon dritë ose një burim jashtë shtëpisë, veçanërisht në zona të mëdha urbane.

Sipas studimit, provat kanë treguar se ekspozimi ndaj dritës gjatë orëve të ditës, rrit rrahjet e zemrës së një individi duke aktivizuar sistemin nervor simpatik, duke kontribuar në një ndërgjegjësim të shtuar. Sistemi nervor simpatik ndihmon një individ të përballet me sfidat ose të shmangë rrezikun. “Rezultatet tona tregojnë se një efekt i ngjashëm është gjithashtu i pranishëm kur ekspozimi ndaj dritës ndodh gjatë gjumit të natës”, – tha Zee në njoftim. Studiuesit zbuluan se trupi i një personi nuk mund të pushojë siç duhet në një dhomë të ndriçuar dhe rrahjet e zemrës së individit rriteshin edhe në një dhomë me ndriçim mesatar.

Bashkëautorja e parë Dr. Daniela Grimaldi, e cila është asistent profesor i neurologjisë në Northwestern, tha në botim: “Edhe pse jeni në gjumë, sistemi juaj nervor autonom aktivizohet. Kjo është diçka e keqe. Zakonisht, rrahjet e zemrës së bashku me parametrat e tjerë kardiovaskularë janë më të ulëta gjatë natës dhe më të larta gjatë ditës”.

Studiuesit sugjerojnë këto këshilla për të reduktuar dritën gjatë gjumit:

Fikeni dritat. Nëse duhet të keni një dritë të ndezur (të cilën të rriturit e moshuar mund ta dëshirojnë për siguri), përdorni një dritë të zbehtë afër dyshemesë.

Përdorni një dritë të kuqe/portokalli. Është më pak stimuluese për trurin. Shmangni përdorimin e një drite të bardhë ose blu dhe mbajeni atë larg personit që fle.

Përdorni maska ​​për sytë nëse nuk mund ta kontrolloni dritën e jashtme. Lëvizni pozicionin e shtratit për të parandaluar që drita e jashtme të shkëlqejë në fytyrën tuaj.

Marketing
Exit mobile version