Anti-korrupsioni: Financimet në BDI janë bërë në kundërshtim me ligjin

Komisioni për luftë kundër korrupsionit konstaton, financimet në BDI janë në kundërshtim me ligjin. BDI ka pranuar më shumë donacion nga limiti ligjor dhe të njëjtin nuk e ka kthyer në afatin e paraparë më ligj, shkruan Alsat.

Marketing

Antikorrupsioni njofton se donacioni i kompanisë së Elmedin Ademit “Eurovia” ka qenë dyfish më i lartë, ndërsa teprica është kthyer vetëm një muaj para se “Eurovia” si donatore e BDI-së të fiton tender me vlerë prej 1.8 milion euro për adaptimin e sallës “Boris Trajkovski” për samitin e OSBE-së.

Lënda do t’i dorëzohet Entit Shtetëror të Revizionit dhe Ministrisë së Drejtësisë për t’u shqyrtuar shkelja e Ligjit për financimin e partive politike.

“Ne konstatuam se fondet e lëshuara janë kthyer, por nuk janë kthyer sipas ligjit i cili përcakton se fondet jashtë limitit ligjor duhet të kthehen menjëherë ose më së voni në afat prej 15 ditëve. Me këtë kemi konstatuar se është shkel neni 16 i Ligjit për financimin e partive politike”, tha Shemshi Sallai, Anëtar i Anti-Korrupsionit.

Zëvendëskryeministrja për qeverisje të mirë, Sllavica Gërkovska në vend që të dënon aktin se si një kompani e cila është donatore e një subjekti politik fiton tender me vlerë gati 2 milion euro, e njëjta vlerëson se duhet ndryshuar ligji dhe kriteret për tender publik.

“Kriteri i paraparë me ligj i cili përcakton se oferta më e ultë është oferta më e mirë nuk është opsioni më i mirë për të zgjedhur ofertën më të mirë. Duhet të mendohet se cilat do të jenë kriteret më të mira mbi të cilat do të fiton një tender ai i cili ofron ofertën më të mirë për institucionet dhe qytetarët”, u shpreh Sllavica Gërkovska, Zëvendëskryeministre për qeverisje të mirë.

Pas publikimit të skandalit, ministri i Jashtëm, Bujar Osmani tha se ishte njoftuar nga mediat se kompania fituese është donatore e BDI-së, ndërsa kryeministri Dimitar Kovaçevski kishte deklaruar se sipas informacioneve që ai posedon, në tenderimin për Samitin e OSBE-së nuk ka shkelje ligjore.

Njëherësh “Eurovia” e Elmedin Ademit përbën kompaninë më të madhe e cila është në regjistrin e donacioneve të BDI-së. / Alsat.mk

Marketing