Ardhja në jetë e një vëllai/motre të vogël: si të menaxhojmë xhelozinë?

Ardhja në jetë e një fëmije është gjithmonë një ngjarje e lumtur, por sjell me vete një seri ndryshimesh të shkëlqyera, veçanërisht për të parëlindurit që me ardhjen e të porsalindurit, do të ndiejnë se duhet të ndajnë vëmendjen, e cila deri tani kish qenë ekskluzivisht për ta.

Marketing

Komunikimi me të parëlindurin se nuk do të jetë më fëmija i vetëm në familje dhe se së shpejti ai do të ketë një vëlla ose motër të vogël për të luajtur me të, në disa raste mund të krijojë entuziazëm, por shpesh shkakton edhe mekanizma xhelozie që mund të fillojnë qysh nga shtatzënia dhe të vazhdojnë për vitet e para të jetës së të porsaardhurit.
Në fakt, ardhja e një anëtari të ri në familje mund të shkaktojë gjendje ankthi tek fëmija më i madh: “Vëmendjet e mamit dhe babit nuk do të jenë më vetëm për mua!”

Atëherë, si ta menaxhojmë këtë moment delikat? Le të shohim së bashku disa këshilla që nënat kanë mbledhur ndër vite.
Mosha dhe gjinia e të parëlindurit

Nëse i parëlinduri është të paktën 5 vjet, ardhja e një vëllai/motre të vogël me siguri do të jetë më e lehtë, në fakt pavarësia e arritur nga i parëlinduri do të jetë e tillë që të mos shkaktojë probleme të veçanta të xhelozisë dhe gjithashtu mund ta lini fëmijën të marrë pjesë aktive në rritjen e fëmijës së vogël. Për më tepër, me këtë diferencë moshe, edhe lojërat dhe interesat do të jenë aq të ndryshme saqë pothuajse kurrë nuk hyjnë në konflikt.

Në rastin e fëmijëve që kanë gjini të ndryshme, bashkëjetesa gjithashtu do të jetë pak më e thjeshtë në këtë rast, në fakt interesat dhe lojërat do të jenë pothuajse krejtësisht të ndryshme dhe rrallë do të ndodhin përplasjet në lidhje me atë që zotëron një lodër të caktuar. Por nëse diferenca në moshë është e vogël, atëherë xhelozia do të jetë në 360 gradë, jo vetëm e lidhur me përkëdheljen dhe vëmendjen e prindërve, por edhe për lojëra dhe hapësira për t’u ndarë.

Fazat e ndryshme të xhelozisë (shtatzënia, ditët e lindjes dhe pas lindjes)

Duke filluar nga fillimi i shtatzënisë e deri në vitet e para të bashkëjetesës, në çdo moment do të ketë nevojë për të shoqëruar të parëlindurin përmes këtij ndryshimi në mënyrën më natyrale të mundshme por gjithnjë duke e bërë atë të ndjehet unik dhe i dashur. Le të shohim duke u bazuar në momentet e ndryshme të ardhjes në jetë të fëmijës së dytë, cilat mund të jenë qëndrimet më të zakonshme dhe cilat zgjidhje të miratohen.