Arsovska merr pjesë në samitin Samitin COP28

Si pjesëmarrës në Samitin COP28, i cili mbahet në Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe në kuadër të të cilit liderët botërorë takohen për të ndërtuar politika mbi ndryshimet klimatike, unë jam pjesë e grupit të kryetarëve të bashkive të programit të granteve të COP28 Local. Samiti i Veprimit Klimatik, ku qyteti i Shkupit përfaqësohet me suksesin dhe hapjen e laboratorit të parë publik të bioteknologjisë në Maqedoni dhe në rajon.

Marketing

Laboratori i parë i bioteknologjisë që Qyteti i Shkupit me mbështetjen e UNDP-së dhe UNICEF-it e hapi këtë vit në shkollën e mesme të qytetit të Shkupit “Maria Kiri Sklodovska”, mbulon një nga elementët më të rëndësishëm të Samitit Lokal për Aktivitete Klimatike. , që është përfshirja e të rinjve në aktivitete krijuese risi dhe projekte që do të ofrojnë zgjidhje të qëndrueshme.

Laboratori i parë biologjik i qytetit në Shkup përdoret nga nxënës të shkollave të mesme dhe studentë, profesorë dhe sipërmarrës, të cilët kanë dëshirë të merren me shkencë dhe duan të kontribuojnë në shoqëri. Me këtë biolaborator, të rinjtë nga shkollat ​​e mesme të Shkupit fillojnë me proceset që çojnë në riciklimin dhe ripërdorimin e bio-mbeturinave, zhvillojnë potencialin e tyre për krijimin e risive.

Me hapjen e laboratorit të parë të bioteknologjisë nga Qyteti i Shkupit, UNDP-ja dhe UNICEF-i, po formohet një nismë kombëtare për transformimin e mbetjeve biologjike, bio-hakimit dhe bioteknologjive, e cila inkurajon inovacionin dhe frymëzon angazhimin dhe aktivitetet e të rinjve për gjeni zgjidhje mbrojtëse për mjedisin jetësor.

Në qytet kryhen eksperimente laboratorike me transformimin e mbetjeve biologjike, ka një komponent për mikrobiologjinë dhe metodat molekulare që janë pikënisje për përmirësimin arsimor dhe po punohet për zgjidhje inovative në fushën e bioteknologjisë, si kërkimi. mbi strukturën e ADN-së dhe punën në një makinë PCR

Në kuadër të Samitit COP28, po mbahet Samiti Lokal për Aktivitetet Klimatike, ku marrin pjesë kryetarë bashkish dhe guvernatorë, të njohur për rolin e tyre kyç në trajtimin e ndikimeve klimatike.

Nën kujdesin e Bloomberg dhe Presidencës së Emirateve të Bashkuara Arabe, samiti COP28 mblodhi në një vend të gjithë liderët botërorë që u angazhuan për veprim të përshpejtuar klimatik dhe ndërtimin e politikave për veprime konkrete për zhvillim të qëndrueshëm socio-ekonomik.