BE-ja merr masa për parandalimin e produkteve plastike, sidomos ato për ngrënie të ushqimit

Sipas një raporti, Komisioni i BE-së dëshiron t’i trajtojë mbetjet plastike duke imponuar presion financiar dhe duke ndaluar disa produkte plastike të cilat janë duke u përdorur me të madhe.

Marketing

Kjo parashikon një paketë masash, të cilat Komisioni Evropian do t’i paraqes të hënën, si propozim për ndalimin e tyre, shkruan Funke Mediengruppe.

Në përputhje me rrethanat, shtetet anëtare të BE-së duhet të ndalojnë enët, pirunët, thikat, gotat plastike, tamponët e pambukut, balonat, etj.

Në masë ndaluese do të vihet një taksë prej 80 cent për kilogram.

Gazetat cituan komisionerin e buxhetit të BE Günther Oettinger të ketë thënë se duhet të sigurohet një taksë e mbeturinave plastike, por që ajo të mos prekë drejtpërdrejt konsumatorët.

“Propozimi ynë është që çdo shtet anëtar të paguajë një shumë të caktuar në buxhetin e BE-së për kilogram të mbetjeve plastike të papërdorura”, tha Oettinger.

Sipas programit financiar shumëvjeçar të Komisionit, kjo do të ishte 80 cent për kilogram.

Kjo do të krijonte një nxitje për politikën kombëtare për të shqyrtuar se si mbeturinat plastike mund të reduktohen.

Ndalimi i produkteve të disponueshme ishte në shënjestër të produkteve për të cilat ishin në dispozicion alternativa të përballueshme, shkruan gazeta, duke cituar projekt-direktivën e Komisionit.