Bekteshi: Dera e hapur drejt BE –së ka shtuar interesin e biznesmenëve finlandezë për bashkëpunim ekonomik me Maqedoninë

“Dera e hapur e vendit tonë drejt Evropës, ka sjellur miqtë tanë të komunitetit finalndez të biznesit për një takim me biznesmenë nga Maqedonia. Jam i bindur se ky forum i biznesit do të rezultojë me partneritete të reja të biznesit duke filluar me forma të reja për zgjerimin e bashkëpunimit në sektorë të ndryshëm, të cilat do të kontribuojnë në rritjen e tregtisë së përgjithshme mes të dy vendeve, por edhe investime të reja nga Finlandë, si rezultat i mjedisit të shëndoshë për investitorët, stabilitet makroekonomik dhe, kushte të barabarta e transparente si për investitorët vendas ashtu edhe për ata të huaj, bazuar në kriteret e rregulluara me ligj, të cilat çdo investitor paraprakisht i ka të njohura dhe e din se çfarë lloj mbështetje mund të pritet nga shteti, “tha ministri i ekonomisë Kreshnik Bekteshi në forumin e biznesit me titull:” Doing Business with Finland “, organizuar nga Oda Ekonomike e Maqedonisë në bashkëpunim me Ambasadën e Finlandës në Republikën e Serbisë” dhe Finnpartnership.

Marketing

Sipas ministrit Bekteshi ka hapësirë të madhe për përmirësimin e bashkëpunimit, duke marrë parasysh faktin se tregtia e përgjithshme midis dy vendeve është relativisht e vogël për periudhën 2015-2017 e cila arrin prej 9.1 milion euro në 16.8 milion, përderisa tek investimet , në periudhën prej vitit 1997 -2017 hyrja e të ardhurave nga Finlanda arrin vlerën 1.4 milion euro që paraqet 0.03% të numrit të Investimeve të huaja direkte në Republikën e Maqedonisë. Sipas Bekteshit gëzon fakti edhe për rritjen e numrit të turistëve finlandez në Maqedoni të cilët këtë gjysëmvit kanë realizuar 2.139 bujtje dhe se ky numër pritet të rritet më shumë pas anëtarësimit të Maqedonisë në NATO.

“Me procesin e pranimit të Maqedonisë në BE, dy vendet tona po afrohen edhe më shumë. Bashkëpunimi tregtar nuk është në nivelin më të lartë dhe shpresoj që sot ne do të gjejmë mënyra dhe mundësi të reja për të zgjeruar dhe rritur bashkëpunimin tonë dypalësh. Jam i bindur se ashtu siç do të avancojë procesi i aderimit të Maqedonisë drejt BE-së do të rriten edhe kapacitetet e saja ekonomike me të gjitha vendet e Bashkimit, “theksoi ambasadori i Finlandës në Serbi, përgjegjës edhe për Malin e Zi dhe Maqedoninë, z. Perti Ikonen.

Finlanda është një nga vendet lidere në botë në më shumë industri dhe është e njohur për klimën stabile dhe të begatë të biznesit, fuqinë eksportuese dhe marrëdhëniet e suksesshme të biznesit si me vendet nordike ashtu edhe me tregun e vetëm evropian, ndërsa për momentin Maqedonia kryesisht importon prodhime tekstili por që ka interes të shtuar edhe për industrinë e plastikës dhe makinerisë.

Në emër të nikoqirit , mirëseardhje biznesmenëve finlandezë,iu uroi Antoni Peshev, Kryetar i Kuvendit të Odës Ekonomike të Maqedonisë: “Takimi me biznesmenët finlandez është rezultat i më shumë kontakteve ndërkombëtare që shpresojmë të përmirësojnë bashkëpunimin me vendet evropiane dhe mundësi e bukur për t’u njohur me potencialin për bashkëpunim me Finlandën, e cila po shënon rritje, por që ende nuk është e strukturuar dhe konstante ndërsa ne kemi produkte dhe mundësi për të balancuar shkëmbimin tregtar që është rreth 12 milionë euro “.

Konsulli i Nderit i Republikës së Finlandës në Maqedoni Svetozar Janevski, para të pranishmive foli më shumë për Finlandën dhe veçoritë e saj: “Ndonëse llogaritet si vend i vogël, tipar i saj kryesor është qasja individuale – të menduarit individual në grup, si ai grupi mendon për vetveten, duke krijuar filozofinë e saj për jetesën. Kështu, ndërsa qeveria e tyre kujdeset për çështje diplomatike dhe globale, qeveria lokale bën të gjitha planet për qytetarët e saj në drejtim të natalitetit ,arsimimit, mjedisit, industrisë. Qasja pozitive dhe ndryshimet kontribuan që Finlanda të pozicionohet në majat e Evropës “.

Në këtë forum u prezantua klima e biznesit në Republikën e Finlandës, si dhe mundësitë për bashkëpunim me kompanitë finlandeze që njohin tregun maqedonas dhe që kërkojnë partnerë biznesi në Maqedoni, ndërsa theksi u vendos në sektorin e TIK, industrinë e ushqimit dhe metalit dhe mjedisin jetësor. Kjo është seria e parë e takimeve të biznesit të OEM-së midis biznesmenëve nga Maqedonia dhe atyre të Finlandës i cili duhet të kontribuojë në gjetjen e mundësive të reja për thellimin e bashkëpunimit mes të dyja vendeve .

Marketing