Bytyqi: Anëtarësimi i plotë në NATO krijoi mundësi për rritjen e kompanive vendase

Zëvendëskryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, së bashku me kryeministrin Dimitar Kovaçevski dhe ministren e Mbrojtjes, Sllavjanka Petrovska, vizituan ATS AMMO – Samokov, fabrikë që kontribuon dukshëm në ekonominë lokale në Makedonski Brod dhe që është konfirmim i përfitimeve ekonomike nga anëtarësimi në NATO.

Marketing

Në vazhdim po përcjellim të plotë deklaratën e zëvendëskryeministrit Bytyqi të dhënë gjatë vizitës në ATS AMMO – Samokov:

“Së bashku me kryeministrin Kovaçevski dhe ministren Petrovska, bëmë një vizitë në ATS AMMO – Samokov, u njohëm me procesin e prodhimit, por edhe drejtpërdrejt nga menaxhmenti patëm mundësinë të dëgjojmë se si menaxhohet një fabrikë moderne që kontribuon dukshëm. për ekonominë lokale në Makedonski Brod dhe që është konfirmim i përfitimeve ekonomike dhe mundësive që anëtarësimi i plotë i vendit në NATO u sjell kompanive vendase.

Anëtarësimi i plotë në NATO ka jo vetëm rëndësi politike dhe sigurie për vendin, por ka sjellë efekte pozitive në ekonominë kombëtare, duke krijuar mundësi për rritjen e kompanive vendase, shembull i të cilave është ATS AMMO, e cila është regjistruar si operator ekonomik që ka qasje në procedurat e tenderit të aleancës mbrojtëse me vlerë 5 miliardë euro.

Si anëtare e kësaj aleance strategjike, u krijua mundësia që kompanitë vendase të kenë qasje në një rrjet të ri bashkëpunimi ekonomik dhe partneriteti tregtar, për të krijuar vlera të reja të shtuara, si për to ashtu edhe për ekonominë e vendit në përgjithësi.

Reklama

Dëshiroj t’u bëj thirrje kompanive vendase të ndjekin shembullin e AMMO-s, të inkurajohen, të përshtatin dhe ristrukturojnë proceset e tyre të prodhimit, respektivisht të sjellin produktet e tyre në përputhje me standardet më të larta të Aleancës, që është kusht për pjesëmarrje. në procedurat e tenderit. Kjo kërkon avancim teknologjik, por për këtë arsye kompanitë nuk lihen të vetme.

Në këtë aspekt do të përmend Ligjin për Mbështetjen Financiare të Investimeve, si një mundësi që e kemi krijuar për kompanitë vendase për t’u mbështetur në fushën e investimeve për avancimin teknologjik të prodhimit, veçanërisht në fushën e investimeve për kërkim dhe zhvillim, ku mbështetja financiare arrin në 50% të shpenzimeve të pranueshme, si dhe mbështetje në fushën e eksporteve. Tashmë përmes këtij ligji janë mbështetur 919 kompani, të cilat kanë realizuar një cikël investimi prej gjysmë miliardë eurosh, të mbështetur nga Qeveria me rreth 100 milionë euro. Në këtë mënyrë stimulojmë drejtpërdrejt kompanitë vendase që të përshtatin prodhimin, produktet e tyre me kriteret e Aleancës dhe të hapim një hapësirë të re për rritjen e bizneseve, për hapjen e vendeve të reja të punës, me paga dinjitoze për qytetarët.”

Marketing