Çfarë ndodh me trupin tuaj kur hani shumë mish të kuq?

Proteinat janë thelbësore për një dietë të ekuilibruar, por mbingarkesa me mish të kuq mund të çojë në një sërë çrregullimesh që gjithashtu mund të çojnë në sëmundje të rënda.

Marketing

Kur konsumohet mishi, duhet të kihet parasysh se nga bujqësia intensive ka një profil ushqyes më të keq se ai nga një kafshë që ha barin në të cilin ka më pak yndyra të ngopura dhe më shumë omega 3.

Gjumi dhe lodhja

Proteinat janë të njohura për fuqinë e tyre për të siguruar atë energji që zgjat me kalimin e kohës. Proteina ka një proces më të ngadaltë të tretjes, prodhon më shumë mbetje metabolike dhe prandaj nuk jep një shtytje të menjëhershme të energjisë: kjo karakteristikë u takon karbohidrateve, burimi primar i energjisë për trurin dhe mungesa e tyre e bën përqendrimin shumë të vështirë. Ndjenja e lodhjes dhe de-koncentrimi mund të jetë sinjali i një proteine të tepërt në trup, veçanërisht në lidhje me prodhimin e një sasie të tepërt të mbeturinave (për shembull organet ketone, të cilat mund të japin dhimbje koke, lodhje dhe nervozizëm).

Flokët dhe lëkura e dëmtuar

Mbingarkimi me mish (neglizhimi i kategorive të tjera ushqimore) mund të çojë në mungesë të ushqyesve, siç është vitamina C, e cila rrallë gjendet në produktet e kafshëve. Vitamina C luan një rol të rëndësishëm në formimin e kolagjenit, proteina pas rritjes së lëkurës, flokëve, thonjve, eshtrave dhe më shumë. Prandaj një mangësi mund të jetë baza e flokëve të dobëta, të dëmtuara dhe lëkurë e dëmtuar. “Problemi nuk është vetëm mungesa e vitaminës C, – shpjegon Stefano Erzegovesi, mjek dietist dhe psikiatër, kreu i Qendrës për çrregullime të ngrënies në Spitalin San Raffaele në Milano – por, mbi të gjitha, mungesa e substancave antioksiduese, me të cilat janë shumë të pasura bimët (mendoni për ngjyrat e panumërta të frutave dhe perimeve: secili i korrespondon një familje antioksidantësh). Pra, nëse hamë një biftek të mirë, le të kujtojmë të shtojmë një pjesë të bollshme të perimeve, aq të bollshme sa të mbushim një pjatë të vetme”.

Kapsllëku

Mishi është pothuajse i lirë nga fibra, e cila normalisht gjendet në fruta, perime dhe kokrra të plota. Kapsllëku dhe lëvizjet e dhimbshme të zorrëve janë një nga shenjat e para që nuk ka fibra në dietë dhe se po e tejkaloni me mish. Funksioni i zvogëluar i zorrëve lehtëson akumulimin e substancave të dëmshme dhe ndërhyn me absorbimin e lëndëve ushqyese. “Fibra, pra drithërat, bishtajoret, perimet, frutat, është shumë e rëndësishme jo vetëm për funksionimin korrekt të zorrëve, por edhe për shëndetin optimal të baktereve tona intestinale miqësore, të cilat modulojnë shumë funksione, për shembull sistemin imunitar”, shton Erzegovesi.

Era e keqe e gojës

Të hash shumë miq të kuq mund të shkaktojë frymëmarrje të keqe. Kur trupi shkon në rezervën e karbohidrateve fillon përdorimin e yndyrës si një lëndë djegëse metabolike dhe kjo favorizon prodhimin e ketoneve, gjë që mund t’i japë frymës një aromë të pakëndshme aceton. “Përveç organeve të ketonit, – shpjegon Erzegovesi, – proteinat shtazore të tretura dobët mund të prodhojnë një sërë produktesh metabolizuese të pesticideve, siç janë amoniumi, nitrosamina ose sulfidi i hidrogjenit (ky i fundit është përdorimi për shishe me karamele me erë të keq). Duhet specifikuar se metabolizmi purtrefaktiv aktivizohet shumë në rast të tejkalimit të proteinave: prandaj hani më pak (p.sh. 100 g mish), por me cilësi të shkëlqyeshme dhe që nuk vijnë nga bujqësia intensive”.

Rrit kolesterolin

Mishi është i pasur me yndyrna të ngopura dhe hulumtimi sugjeron se ato rrisin kolesterolin e keq (LDL), i cili, nga ana tjetër, rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Gurët e veshkave

Proteina e tepërt mund të shkaktojë dëme në veshka. Në veçanti proteinat e bazuara në kafshë janë të pasura me komponimet që quhen purina që prishen në acid urik dhe shumë acid urik rrit rrezikun e formimit të gurëve të veshkave. Azoti gjithashtu prezantohet me mish, një molekulë që gjendet vetëm në proteina dhe jo në karbohidrate dhe yndyrna. Nëse azoti futet në sasi të tepërt në lidhje me nevojat ajo duhet të eliminohet (ato janë të ashtuquajturat “mbetje azotike”) përmes veshkave. Dhe madje edhe në këtë rast, super-puna e veshkave për të eliminuar mbeturinat e tepërta mund të rrisë rrezikun e gurëve të veshkave, veçanërisht për njerëzit që tashmë janë të prirur dhe, në rastin e personave të moshuar dhe / ose atyre me probleme në veshka, nxisin dëmtimin e veshkave. “Është e rëndësishme, gjithashtu në këtë rast, të merret në konsideratë doza: tepria e proteinave shtazore shkakton probleme të veshkave, jo proteina shtazore në vetvete”.

Rreziku i dehidrimit

Në planin afatgjatë, siç është përmendur, me konsumimin e mishit të tepërt të kuq, prodhohet shumë acid urik, i cili, nëse nuk hidhet siç duhet, mund të shkaktojë dëme serioze të veshkave dhe mëlçisë, duke iu nënshtruar një superpune për të eliminuar mbeturinat azotike. Me rritjen e acidit urik, veshkat kanë nevojë për më shumë ujë për të holluar toksinat përmes urinës: për këtë arsye, ju rrezikoni të dehidroheni pa e kuptuar atë. Dehidrimi mund të jetë gjithashtu indirekt: duke ngrënë më shumë mish, hamë më shumë kripë dhe më pak perime, kështu që edhe më shumë ne jemi në rrezik dehidrimi.

Shtimi i peshës

Është e vërtetë që raporti i proteinave dhe stërvitja fizike mund të ndërtojnë një trup të tonifikuar, por një efekt i padëshirueshëm mund të ndodhë sepse mishi gjithashtu përmban yndyrna të ngopura. “Pra, le të hedhim poshtë njëherë e përgjithmonë mitin se “për të humbur në peshë duhet të hamë biftek dhe sallatë”, shpjegon Erzegovesi. “Një tejkalim i proteinave shkakton humbje peshe në afat të shkurtër (javë-mujore), por rrit peshën në afat të gjatë (vite). Jo vetëm për yndyrna të ngopura: një tepricë e proteinave shtazore, pra pa fibra, zgjedh bakteret më të “pakta” të zorrëve, të cilat e bëjnë më të vështirë humbjen e peshës.

Rrit rrezikun e kancerit

Mishi i kuq (mish lope, mish derri, dele, kalë dhe dhi) është deklaruar “ndoshta” kancerogjen nga të dyja ËCRF-ja dhe Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) në vitin 2015 sepse një lidhje e drejtpërdrejtë është identifikuar midis këtyre dhe (mbi të gjitha) kancer kolorektal, i pari në lidhje me incidencën në Itali. Treguesi i Fondit Botëror për Kërkimin e Kancerit është të kufizojë konsumin e saj në 300 gramë në javë (një kufi që rritet në 500 gramë në ato popullata që kanë zakon të konsumojnë mish shumë të kuq). Mishi i kuq është i pasur me hekurin EME, shumë oksidues, i cili rrit prodhimin e radikaleve të lira që kanë një efekt kancerogjenik dhe gjenerojnë inflamacion të zorrëve.

Artriti

Acidi urik i tepërt, një substancë e mbeturinave që rrjedh edhe nga konsumi i tepërt i mishit, eliminohet 80% nga veshka dhe 20% nga zorrët. Kur acidi urik në gjak tejkalon nivele të caktuara, mund të formojnë kristalet, përgjegjës për një reaksion inflamator shumë të fuqishëm në nyjet dhe indet, të ashtuquajturat përdhes, që është një formë shumë e dhimbshme e artritit.

Osteoporoza

Një tejkalim i proteinave të kafshëve ka tendencë të acidifikojë trupin, prandaj rrezikon të aktivizojë një reaksion për lirimin e joneve të kalciumit nga eshtrat, në një përpjekje për të alkalizuar gjakun qarkullues, duke çuar kështu në një rrallëzim të indit të eshtrave (osteopenija e cila, në shumicën e rasteve të rënda, bëhet osteoporoza).

Doza e proteinave

“Është shumë e rëndësishme të ndryshojmë proteinat e kafshëve me proteina bimore, ose bishtajore”, sugjeron Stefano Erzegovesi. Ne përpiqemi gradualisht që të mos e bezdisim barkun nëse nuk jemi mësuar, të shtojmë bishtajore deri në të paktën një herë në ditë (pra 7 herë në javë proteina të kafshëve dhe 7 herë në javë bishtajore)”. Për proteinat e kafshëve, shumëllojshmëria është shumë e rëndësishme: mish, peshk, vezë. Pra, sa mish mund të konsumohet për vakt? “100 gram mish i gjallë është më shumë se e mjaftueshme”, rekomandon dietologu.