Dokumenti i Uikiliksit: Linja e kuqe e Gligorovit ishte që gjuha dhe identiteti të quhen “maqedonas”

*ARHIVSKA FOTOGRAFIJA* U Skoplju je umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov. Kiro Gligorov rodjen je 3. maja 1917. godine u Stipu, a umro je sinoc. U Jugoslaviji je obavljao niz duznosti: pomocnik generalnog sekretara vlade FNRJ, pomocnik ministra za finansije vlade FNRJ, zamenik direktora Saveznog zavoda za drustveno planiranje, savezni sekretar za opsteprivredne poslove, savezni sekretar za finansije, potpredsednik SIV-a, clan Predsednistva SFRJ i clan CK SKJ. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS)

Ish-ambasadori amerikan në Shkup, Filip Riker, ka dërguar raport nga 5 nëntori i vitit 2018, të titulluar si “Maqedonia: Ish-presidenti Gligorov ka bërë thirrje në lidership të guximshëm dhe zgjidhje për emrin”, publikoi Uikiliks.

Marketing

Në të, Gligorov thekson se është për kompromis për çështjen e emrit, por “linja e kuqe” është që të sigurohet që gjuha dhe identiteti të quhen “maqedonas”.
Dokumenti është siguruar dhjetë vjet më vonë me Marrëveshjen e Prespës.

Në raportin e Rikerit, sipas Uikiliksit, thuhet se Gligorov ka shprehur zhgënjim për shkak të mungesës së udhëheqësisë së guximshme politike të Qeverisë aktuale, mungesë që ai e konsideron për bazë për mbylljen e marrëveshjes me emrin.

Ai konsideron se me udhëheqësi efikase maqedonasit mund të pranojnë kompromis për emrin, duke theksuar se linjat e kuqe janë vetëm epitet që do ta përshkruajë gjuhën dhe identitetin, thekson Riker në raportin.

“Gligorov, gjithashtu, tha se Maqedonia duhet të kuptojë se nuk është qendër e universit politik për SHBA-në dhe NATO-n dhe duhet t’i njohë kufijtë e verdiktit të shteteve të tjera dhe organizatave për zgjidhjen e problemeve të vendit”.

Marketing