Fshati që po del nga “varri”

Një fshat i zhytur gjatë ndërtimit të një rezervuari masiv është duke dalë ngadalë nga “varri”.

Marketing

Mardale Green, në Cumbria, është parë rrallë që kur u zhduk në vitin 1935, kur lugina u përmbyt për të hapur rrugën për Haweswater Reservoir.

Qindra fshatarë u dëbuan nga shtëpitë e tyre dhe shumica e ndërtesave u hodh në erë nga Inxhinierët Mbretërorë të cilët i përdorën ato për praktikë të prishjeve.

Mardale i fundit doli nga thellësitë ujore të rezervuarit gjatë një vale të nxehti në vitin 2014.

Por fshati shpirtëror po rishfaqet përsëri pasi nivelet e ujit kanë rënë në mënyrë dramatike në mes të nxehtit të pazakontë këtë verë.

Fotot tronditëse tregojnë se sa i rezervuarit – i cili furnizon Mançesterin me ujin e tij – është tharë.

Mbetjet e strukturave të lashta, duke përfshirë portat e fermave dhe trungjet e pemëve, tani janë zbuluar pranë vijës së ujit të larguar.

Mardale Green u konsiderua si një nga fshatrat më piktoreske në Westmorland, Cumbria.

Kur u ndërtua diga Haweswater, ajo ngriti nivelin e ujit mbi 29 metra dhe mund të mbajë 84 miliardë litra ujë.

Diga krijoi një rezervuar të gjatë 6 km dhe rreth 600 metra të gjerë. Muri i saj ka një gjatësi prej 470 metra dhe lartësi 27.5 metra.

Rezervuari sot furnizon rreth 25 për qind të nevojave të ujit për Veriperëndimin e vendit.

Ajo ushqehet nga rrjedha të ndryshme dhe ujësjellës nga Swindale, Naddkle, Heltondale dhe Laguna Sleddale.