Gjithçka që duhet të dini për koston e jetesës në Zvicër

Zvicra është e shtrenjtë. Por, si kudo, varet nga vendi ku jetoni dhe çfarë bëni.

Marketing

Njerëzit në studime në Zvicër sigurojnë një përmbledhje të llojit të kostove që mund të prisni për gjithçka, nga ushqimi deri në udhëtim dhe sigurim.

Gjetja e një vendi të përballueshëm për të qëndruar mund të jetë një sfidë në Zvicër. Studentët zviceranë ose jetojnë në banesa të përbashkëta, në një apartament me qira ose në studio ose në shtëpi me prindërit e tyre.

Studentët ndërkombëtarë zakonisht marrin një çmim të subvencionuar për strehimin në kampe. Ka përparësi të mëdha për të jetuar në kampus, të tilla si çmimi dhe të jetuarit afër ambienteve të kolegjit, si dhe studentët e tjerë, por duhet të aplikoni për strehim studentësh sa më shpejt që të jetë e mundur kur të merrni letrën tuaj të pranimit pasi vendet janë të kufizuara.

Shumica e institucioneve të arsimit të lartë në Zvicër do të kenë një Zyrë të Strehimit ose një Zyrë Ndërkombëtare që mund t’ju japë më shumë informacione rreth mundësive tuaja të strehimit. Ata ndihmojnë studentët që kërkojnë strehim.

Për shembull, universiteti i Cyrihut ka një sërë dhomash të rezervuara vetëm për studentë të rinj ndërkombëtarë të Masterit.

Nëse dëshironi të jetoni vetëm, një apartament, 1 dhomë gjumi 30 milionë për katror jashtë qendrës së qytetit ku po studioni, do t’ju kushtojë diku nga 900 deri në 2000 franga zvicerane (820 – 900 €). Sa më larg qendrës së qytetit që jeni, aq më i ulët do të jetë çmimi. Po, ju do të paguani koston e transportit publik, por do të jetë akoma më e lehtë dhe më e përballueshme për të gjetur një banesë jashtë qendrës, përcjell albinfo.ch.

Një javë me vlerë të ushqimit (bukë, makarona, oriz, vezë, perime, djathë, mish deli për sanduiçe dhe disa fruta të ndryshme) do t’ju kushtojë rreth 75-100 franga në Zvicër. Supermarketet kryesore janë Migros, COOP dhe Spar. COOP është më e shtrenjta, ndërsa më të lirë janë supermarketet gjermane me zbritje Lidl dhe Aldi.

Pirja nuk është e lirë. Shumica e birrave janë rreth 8 franga dhe shumica e verërave midis 10-25 franga.

Transporti mund të jetë i shtrenjtë, por shumica e qyteteve kanë kartolina mujore të cilat mund të përdoren për trena, tramvaje dhe autobusë. Një biletë e klasit të dytë kushton rreth 50 franga për rrjetin lokal, ndërsa për zonat shtesë mund të merrni një kartolinë më të shtrenjtë, p.sh. në Cyrih për 1-2 zona është 85 franga. Sa për një biletë të vetme, çmimi është afërsisht 2.20 franga për biletë.

Të kuptuarit e gjithë sistemit të sigurimeve shëndetësore në Zvicër nuk është e nevojshme, por ajo që është thelbësore është të dini se mbulimi i sigurimit shëndetësor është i detyrueshëm për çdo person që banon në Zvicër për më shumë se tre muaj (gjë që vlen për ju si student). Sigurimi themelor rregullohet me ligj dhe përfshin të njëjtat përfitime për të gjithë siguruesit, por primet mujore ndryshojnë shumë sipas modelit të sigurimit dhe moshës.

Blerja e rrobave mund të jetë gjithashtu një luftë në Zvicër, duke qenë vendi me rrobat më të shtrenjta në Evropë, gjë që nënkuton që jeta në Zvicër nuk është fare e lirë.