Gligorov: Marrëveshja e mirë edhe për Maqedoninë edhe për Greqinë

Marrëveshja për zgjidhjen e kontestit për emrin është e mirë si për Maqedoninë dhe për Greqinë. Greqia ka hedhur poshtë një opsesion, e cila është krejtësisht e panevojshme për të, nga ana tjetër, është e rëndësishme që Maqedonia të mos ndryshojë identitetin e shtetit, tha Vladimir Gligorov, ekonomist në Institutin Ekonomik të Vjenës.

Marketing

“Për Maqedoninë nuk është kaq e rëndësishme që të thuhet se shteti aktual i Maqedonisë nuk është shtet i tërë territorit të Maqedonisë, dhe as se mund të ketë pretendime, por se kjo asnjëherë nuk ka qenë pretendim për shtetin e Maqedonisë. Nga ana tjetër ky është shteti i Maqedonisë edhe me gjuhë dhe me popull, pra nuk ndryshon identiteti i shtetit, specifikohet territori i shtetit që është një përjashtim, një mirëkuptim, kjo i irriton fqinjët mbi të gjitha, Greqinë ose Bullgari, thuhet ne jemi shteti në këtë territor. Maqedonia antike është një lloj territori kaq sa është, ne jemi këtu me ligj me histori me kulturë dhe me të drejtën e shtetit, ne jemi maqeonas, ky është maksimumi që mund të kërkohet në marrëdhëniet ndërkombëtare. Është gjë tjetër nëse nëse jeni vetëm diku në një planet, kështu që ju mund të përcaktoni veten dhe të mos llogarisni për askënd tjetër, por nëse të tjerët janë nervozë, nuk është e pahijshme për të bërë atë koncesion”, thotë ai.

Duke i komentuar forcat e irrituara opozitare për marrëveshjen edhe në Greqi edhe në Maqedoni, ai thotë se në vendin fqinj rrymat konservative në një periudhë të gjatë kohore bënë përjashtime të mëdha të nacionalistëve.

“Në Greqi u paraqit problem për atë se pikërisht konservativët erdhën pas Papandreut dhe Simitis, bënë përjashtime të mëdha për nacionalistët, që të munden ata të qeverisin. Dhe ky u bë një perceptim, pritje që edhe identiteti maqedonas i popullit në Maqedoni do të ndryshojë dhe se gjuha nuk do të njihet dhe se këto pritje nuk janë plotësuar”, tha Gligorov.

Konsideron se kjo për një numër të madh të grekëve nuk është e rëndësishme, por nga pikëpamja politike ky është problem për partinë konservative dhe nga pikëpamja e një pjese të opinionit të cilët kanë investuar në këto pritje, kjo paraqet problem.

“Politikisht kjo mund të jetë arsye ose mënyrë që të rrëzohet qeveria e Cirpasit, e cila nuk gëzon popullaritet për shkak të të gjitha atyre masave ekonomike dhe aktiviteteve që i ndërmori pas krizës. Mendoj se për Greqinë kjo do të ishte një lehtësim i madh, politik, por çështja është se nuk do të ketë interes politik edhe në drejtim tjetër”, tha ai.

Sipas tij, edhe në Maqedoni, ka pesimizëm, por siç tha “ne jemi të vegjël dhe duhet që të durojmë”.

Në pikëpamje të disa kualifikimeve të marrëveshjes si kapitullim, Gligorov thotë se bëhet fjalë për marrëveshje me fqinjët për atë si të jetohet në mënyrë paqësore por të mos jepet asgjë nga identiteti individual.

“Emri i vendit nuk është pjesë e identitetit. Ishte që të themi SRM, tani jemi Maqedonia Veriore, ai ishte përcaktim kushtetues, ky është përcaktim gjeografik, do të nevojitet që nga ana diplomatike të insistohet që të gjithë ta kuptojnë se kjo është gjeografi. Maqedonia është politikë dhe kulturë, unë mendoj se BE-ja do të ndihmojë në atë që të informojë të gjithë se nuk ekzistojnë maqedonas veriorë, por vetëm maqedonas sepse nuk ka maqedonas të tjerë dhe nuk ka shtet tjetër të Maqedonisë, ai është shteti i Maqedonisë”, theksoi Gligorov.

Konsideron se deklarimi në referendum i qytetarëve do të jetë pozitiv. MIA

Marketing