Hamburgerët dhe hot-dogët rritin rrezikun nga kanceri i gjirit

Hamburgerët mund të rrisë rrezikun për kancerin e gjirit te femrat, sugjeron një hulumtim i ri i Harvardit.Mishi i përpunuar ka qenë prej kohësh i lidhur me kancere tjera të pankreasit, prostatës dhe zorrëve, por ky studim është i pari që tregon një lidhje me tumoret në gji.

Marketing

Femrat që konsumonin mish të përpunuar kishin nëntë për qind më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundjen, sipas një meta-analize të të dhënave nga 28 studimet e mëparshme. Ata nuk gjetën rrezik të lartë për ato që hanin mish të kuq të papërpunuar siç janë mishi i mishit, qengji, mish derri, viçi dhe deleje.

Fondi Kombëtar i Kërkimit të Kancerit rekomandon shkurtimin e mishit të kuq krejtësisht, por NHS thotë se ata që nuk munden të përpiqen të rrinë në një limit prej 70g në ditë – ekuivalenti me gjysmë burger ose një sallam. SHBA nuk rekomandon një kufi të caktuar.

Shuma e mishit të përpunuar në dietën amerikane ka rënë në vitet e fundit, por miliona njerëz ende lehtë e tejkalojnë kufirin e propozuar prej 70g. Ky hulumtim i ri nga Harvardi ofron një arsye tjetër për gratë që ta mbajnë atë jashtë, pasi kjo mund të ndikojë në rrezikun nga kanceri.

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) konkludoi se konsumi i mishit të kuq ishte një kancerogjen i mundshëm, ndërsa mishi i përpunuar u klasifikua si ‘kancerogjen ndaj njerëzve’.

Ky klasifikim u bazua kryesisht në provat për kancerin kolorektal, pankreas dhe prostatës për mish të kuq dhe kolorektal, ose zorrë, kancer për mish të përpunuar.

Marketing