Ja ku renditen Maqedonia e Veriut, Shqipëria e Kosova në listën e rrezikut të tërmeteve

Shqipëria është në zonën e rrezikut për sa i përket rrezikut nga aktiviteti sizmik. Sipas një raporti të fundit nga dy shkencëtarë amerikanë, vendi vlerësohet me një normë risku prej 10 për qind, më e larta në të gjithë Europën, e vetmja me ngjyrë të kuqe.

Marketing

Edhe pse e vështirë që të parashikohen tërmetet, në një raport të publikuar nga dy shkencëtarë amerikanë, Roger Bilhalm dhe Rebecca Bendick, argumentojnë se në pesë periudha historike, aktiviteti sizmik u dyfishua kur rrotullimi i Tokës u ngadalësua.

Raporti vlerësoi përqindjen e rrezikut duke marrë në shqyrtim 173 vende të botës, bazuar në probabilitet e ndodhjes së një tërmeti, stuhie, përmbytje, thatësire dhe rritjes së nivelit të detit.

Rreziku i Shqipërisë nga tërmetet
Nga dëshmitë që zotërohen deri më sot, rezulton që qysh prej shekullit II para Krishtit deri në ditët tona, Shqipëria është goditur prej 55 tërmetesh të fortë me intensitet deri në 8 ballë.

Prej këtyre 55 tërmeteve të një periudhe më shumë se 2000-vjeçare, 36 i takojnë shekullit të 19, gjë që na bën të mendojmë se numri i tërmeteve shkatërrues të përmendur më sipër është i nënvlerësuar dhe se tërmete të tjerë shkatërrues janë fshehur në errësirën e historisë, shkruan raporti.

Stacionet europiane të sizmologjisë kanë regjistruar matjen e saktë të tërmeteve në Shqipëri me magnitudë 6 ballë që në fillim të shekullit të 20-të. Ndërsa magnitudat më të ulëta deri në dy ballë kanë nisur të maten në fund të viteve 1960.
Shqipëria është në mesin e një zone të gjerë kontakti midis pllakave tektonike të Afrikës.

Rajonet që rrethojnë Shqipërinë përfshijnë një zonë tektonike mjaft të gjerë, ku bëjnë pjesë Greqia, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia, Bullgaria Jugore dhe Turqia Perëndimore.
Çdo vit, në këtë rajon ndodh të paktën një tërmet me magnitudë më të ulët se 6.5 ballë.

Vendet më të rrezikuara në botë
Vanuatu – 36.43%
Tonga – 28.23%
Filipines- 27.52%
Guatemala – 20.88%
Bangladesh – 19.81%
Solomon Islands – 18.11%
Kosta Rika – 16.94%
Kamboxhia – 16.9%
El Salvador – 16.85%
Timor-Leste – 16.37%
Brunei Darussalam – 15.58%
Mauritius – 15.18%
Nikaragua – 14.89%
Japonia – 14.1%
Fixhi – 13.56%
Guinea-Bissau – 13.09%
Vietnam – 12.81%
Kili – 12.28%
Xhamajka – 12.15%
Vendet më pak të rrezikuara
Katar – 0.1%
Malta – 0.61%
Barbados – 1.16%
Arabia Saudite – 1.32%
Grenada – 1.44%
Islanda – 1.55%
Kiribati – 1.78%
Bahrain – 1.81%
Emiratet e Bashkuara Arabe – 2.1%
Suedia – 2.26%
Finlanda – 2.28%
Egjipti – 2.34%
Norvegji – 3.35%
Izrael – 2.49%
Singapor – 2.49%
Estonia – 2.52%
Seychelles – 2.58%
Zvicër – 2.61%
Luksemburg – 2.68%
Oman – 2.74%