Ja pse mushkonjat kafshojnë disa njerëz më shumë se të tjerët

Çuditërisht pak më shumë se 3 mijë lloje të mushkonjave janë në të vërtet të specializuara në kafshimin e njerëzve.
Në vend të kësaj, shumica janë oportunist-të ushqyerjes nga shumë burime të ndryshme.

Marketing

Por Aedes aegypti dhe Anambles gambiae njihen mirë për preferencën e tyre për gjakun e njeriut dhe rolin e tyre si vektorë që transmetojnë sëmundje tek njerëzit.

Ae aegypti ka qenë i lidhur me zika dhe dengue, ndërsa An gambiae mbart parazitin që shkakton malarien.
Jo vetëm që lloje të caktuara mushkonjash tregojnë preferenca shumë të forta për marrjen e ushqimeve të tyre të gjakut nga njerëzit, ata gjithashtu duket se diskriminojnë njerëzit kur zgjedhin vaktin e tyre të ardhshëm.

“Personalisht, unë jam me fat-nuk kam tendencë të kafshoj shumë.Unë kam ndarë dhoma me njerëz që përfundojnë të mbuluar me kafshime, por unë nuk prekem”, thonë disa njerëz.
Edhe pse kjo dikujt mund t’i tingëllojë vetëm si anekdotë, ajo mbështete në kërkime. Pra, pse ndodh? Cilët faktorë mund të ndikojnë në zgjedhjen e njerëzve të preferuar të mushkonjave.

Ka shumë tregime, disa më bindëse dhe disa të tjera më pak. Disa mendojnë se ka të bëjë me llojin e gjakut disa të tjerë me lëkurën. Madje thuhet se duke qenë i djersitur dhe ngrënia e ushqimit me uthull, hudhër ose mollë mund të ndikojë në uljen e normave të kafshimit nga mushkonjat.

Ka shumë nga këto anekdota dhe për pjesën më të madhe ata nuk duket se kanë shumë ndikim kur testohen shkencërisht. Por një përpjekje e madhe hulumtuese është shpenzuar për të kuptuar zgjedhjet për ushqimin e mushkonjave, kryesisht në shpresën e manipulimit të sjelljes së tyre për të kontrolluar sëmundjet tek njerëzit.

Të gjithë speciet e mushkonjave përdorin dyoksidin e karbonit si një tregues me rreze të gjatë si mikpritës i afërt. Megjithatë CO2 është i kudondodhur dhe ofron pak informacion për të ndihmuar një mushkonjë të specializuar të identifikojë objektin e saj të preferuar.

Acidi laktik është demonstruar të jetë një tërheqës i rëndësishëm krahas C02, dhe është shumë më i përhapur në erë njerëzore sesa në kafshë të tjera. Komponime të tjera si amoniaku, disa acide karboksilike, aceton dhe sulcatone gjithashtu ndihmojnë në plotësimin e këtij buqeti të njeriut.

Marketing