Japonezët habisin me shpikjen e tyre, ndërtojnë trenin që leh

Hekurudhat shumë efikase të Tokës së Diellit janë gjithmonë një hap përpara: në fakt, është e vështirë të gjesh një vend ku trenat janë më teknologjik dhe më efikas.

Marketing

Kohët e fundit, megjithatë, janë drerët që kalojnë nëpër binarë të cilët kanë krijuar disa probleme me makinat e përpikta japoneze.

Kështu, një grup studiuesish nga Instituti i Kërkimeve Teknike të Hekurudhave të Tokios u përpoqën të zhvillonin teknologji të reja për të trembur kafshët dhe për t’i mbajtur ata larg binarëve.

Sistemi i projektuar do të lejojë trenat të imitojnë tingujt e lehjes së qenve dhe mënyra të tjera që t’i mbajnë kafshët larg.

Edhe pse mund të duket një zgjidhje e pazakontë dhe qesharake, testet në disa trena kanë treguar një reduktim prej 45% të drerëve.

Testet përfshinin një të lehur qeni prej 20 sekondash.

Përkundër saktësisë së njohur të trenave japonezë, nuk do të kishte vonesa dhe pezullime në zonat malore për shkak të përplasjeve me kafshët.

Autorët shpresojnë ta bëjnë këtë sistem aktiv në mars të vitit 2019.

Marketing