Kalaja e Tetovës së fundmi ka një armik të ri

Përveç dëmtimeve të vazhdueshme dhe papastërtisë, kalaja e Tetovës së fundmi ka një armik të ri.

Marketing

Gërmuesit jolegal dhe të paidentifikuar në kërkim të arit, përveç që gërmojnë tokën brenda dhe rreth kalasë, kanë shpuar edhe muret e saj.

“Kërkuesit e arit nuk gropojnë vetëm tokën dhe rënjët e mureve të kësaj kalaje, por shkatërrojnë edhe këta mure, që kanë vlerë të madhe historike duke krijuar gropa nëpër to, për të kërkuar ar të fshehur”.

Kalaja e Tetovës është lënë krejtësisht pasdore nga ana e institucioneve dhe dita ditës po shkatërrohet dhe mbushet me mbeturina. Banorët shprehet të mllefosur ndaj institucioneve që gjithnjë e më tepër po tregohen neglizhent ndaj këtij monumenti historik.

Edhe përkundër premtimit që muaj më parë bëri drejtori i Muzeut të Tetovës, kalaja për momentin nuk ka as ndriçim, as mirëmbajtje dhe as roje. Drejtori i muzet sërish premton.

“Do shikojmë që ta zgjidhim këtë problem, por ka territor që është edhe pronë e Kishës ortodokse, por vetë murët dhe objekti janë pasuri e jona dhe ne do mundohemi dhe shpresojmë se në vitin e ardhshëm do të kemi mjete për gjurmime rinovime dhe mirëmbajtje të vet Kalasë”, theksoi Miqo Stojçevski, drejtor i Muzeut të Tetovës.

Përgjegjësinë mbi vete nuk e marrin as nga Komuna e Tetovës. Kryetarja Teuta Arifi, shprehet se e vetmja gjë që mund të bëjë është informimi i institucioneve përgjegjëse.

“Paraqitje të kësaj natyre në sistemin tonë po që se ka, normalisht do të drejtohemi tek institucionet përgjegjëse që kanë obligim të bëjnë një gjë të tillë”, tha Arifi. ALSAT-M