Karaxhiq dënohet me burgim të përjetshëm

Gjykata Ndërkombëtare në Hagë ka kundërshtuar apelin e ish-liderit të serbëve të Bosnjës, Radovan Karaxhiq kundër dënimeve që i janë shqiptuar për gjenocid dhe krime të luftës në Bosnje Hercegovinë në vitet 1990, si dhe i është zgjatur dënimi 40-vjeçar me bugim të përjetshëm.

Marketing

Kjo është masa e fundit që i shqiptuar Karaxhiqit për rolin e tij në masakrën në Srebrenicë më 1995, për orkestrimin e rrethimit gati katërvjeçar të Sarajevës dhe për krimet e kryera gjatë luftës në 20 komuna të Bosnjës.

Për këto akuza ai ishtë dënuar më 2016 me 40 vjet burgim.

Ky vendim është marrë më 20 mars nga Mekanizmi Ndërkombëtar për Tribunalet Penale, një gjykatë e Kombeve të Bashkuara, e cila merret me rastet që kanë mbetur të papërfunduara nga Tribunali Ndërkombëtar për krime në ish-Jugosllavi.

Karaxhiq thotë se dënimi ndaj tij është i “padrejtë”

Teksa ka lexuar apelet para gjykatës, gjyqtari, Vagn Joensen ka thënë se Karaxhiq ka dështuar që të hedhë poshtë vendimet e Tribunalit paraparak rreth qëllimit të tij për të kryer gjenocid.

Joensen ka thënë se Tribunali Ndërkombëtar për krime në ish-Jugosllavi, ka vepruar drejtë kur ka vërtetuar se Karaxhiq ka qenë pjesëmarrës në masakrën e Srebrenicës, pasi ka qenë në kontakt të ngushtë me njerëzit që kanë qenë në ato zona.