Ruajtja e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm, veçanërisht për ata që vuajnë nga rezistenca ndaj insulinës. Zgjedhja e ushqimeve të pasura me fibra, yndyrna të shëndetshme dhe proteina mund të ndihmojë në stabilizimin e niveleve të glukozës dhe madje të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke i bërë ato një zgjedhje të shkëlqyer për kontrollin e sheqerit në gjak.
Dietologu Rimas Geiga për She Finds ka veçuar katër shembuj të vakteve të shëndetshme dhe të shijshme që do t’i shijoni dhe në të njëjtën kohë do të kenë një efekt pozitiv në nivelin e sheqerit në gjak.
Pudingu me fara Chia
Farat Chia janë një fuqi ushqyese, veçanërisht kur bëhet fjalë për kontrollin e sheqerit në gjak. Geiga thekson se “farat chia janë një burim i shkëlqyer i fibrave dhe acideve yndyrore omega-3”.
Kur këto fara të vogla ngjyhen në lëng, ato zgjerohen dhe krijojnë një konsistencë të ngjashme me xhel që ngadalëson tretjen, duke parandaluar rritjen e shpejtë të sheqerit në gjak, shkruan Index.hr, transmeton Klankosova.tv.
“Falë përmbajtjes së lartë të fibrave, pudingu i farës chia mbështet kontrollin e sheqerit në gjak dhe siguron ngopje afatgjatë”, shton dietologu.
Kos grek me fara liri
Kombinimi i kosit grek me farat e lirit krijon një ushqim të dobishëm për kontrollin e sheqerit në gjak, raporton She Finds.
“Kosi grek është i pasur me proteina dhe probiotikë, të cilët janë thelbësorë për shëndetin e zorrëve dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës. Kur shtoni farat e lirit, të cilat janë të mbushura me fibra dhe acid alfa-linolenik (ALA), kombinimi përmirëson tretjen dhe mban nivelet e sheqerit në gjak të qëndrueshme. ”, shpjegon ai, transmeton Klankosova.tv.
Feta molle me gjalp bajamesh
Mollët dhe gjalpi i bajames janë një kombinim klasik që është jo vetëm i shijshëm, por edhe i shkëlqyer për kontrollin e sheqerit në gjak. “Mollët janë një burim fantastik i fibrave, sidomos kur hahen me lëkurë, ndërsa gjalpi i bajames siguron yndyrna dhe proteina të shëndetshme”, thekson dietologia.
Qiqra të pjekura
“Qeqrat nuk janë vetëm një burim i mirë proteinash, por janë gjithashtu të pasura me fibra, të cilat janë thelbësore për kontrollin e sheqerit në gjak”, thotë ai, duke shtuar, “Pjekja e qiqrave me pak vaj ulliri dhe erëzat tuaja të preferuara bën një rostiçeri të shijshme. që ndihmon në stabilizimin e sheqerit në gjak, duke siguruar një çlirim të ngadaltë dhe të vazhdueshëm të glukozës në gjak./Klankosova.tv/.