Kriza e migracionit në Evropë: A mund t’i japë fund BE-së?

Euroskeptikëve të ashpër mund t’ju pëlqejë ideja që BE-ja është në telashe, por në kohën kur liderët mblidhen në Bruksel për samitin e tyre të verës sot, eurofilët e dedikuar janë gjithashtu duke kumbuar alarmin.

Marketing

“Brishtësia e BE po rritet”, paralajmëron Shefi i Komisionit të BE Jean-Claude Juncker. “Të çarat janë në rritje”.

Ka qenë e lehtë për t’u shqetësuar gjatë dy javëve të fundit nga qeveria e re italiane dhe refuzimi i saj kryesor i anijeve të shpëtimit të emigrantëve të OJQ-ve.

Por zoti Juncker ka të drejtë: ndarjet e BE-së shkojnë më thellë dhe janë më të përhapura.

Migracioni po vendos Evropën jugore kundër veriut.

Italia dhe Greqia digjen nga pakënaqësia duke u lënë vetëm për t’u marrë me ardhjen e emigrantëve. Ndërkohë, vendet veriore fajësojnë jugun për të mos patrulluar më mirë kufijtë e tyre mesdhetarë dhe për të patur të paktën në të kaluarën, u mundësuan migrantëve të “fluturojnë” drejt veriut drejt Gjermanisë më të pasur, Austrisë dhe Suedisë.

Migrimi e zvogëlon BE-në nga lindja në perëndim gjithashtu.

Shtetet anëtare më të reja nga Evropa Qendrore dhe Lindore nuk kanë nënshkruar asnjëherë vizionin pas Luftës së Dytë Botërore “të gjithë për një dhe një për të gjithë”.

Kur bëhet fjalë për solidaritetin e BE-së dhe ndarjen e barrës, ata janë jobesimtarë të zjarrtë. Ata me vendosmëri i kthejnë shpinën kur Italia dhe Gjermania pretendojnë për kuotat e emigrantëve.