Maqedonia e Veriut thotë se do të vazhdojë të mbështesë Ukrainën

Maqedonia e Veriut do të vazhdojë të mbështesë Ukrainën pasi ajo i shërben mbrojtjes së Evropës, tha presidenti i vendit, Stevo Pendarovski, në fjalimin e tij në konferencën e 26-të “SHBA-Karta e Adriatikut” në Shkup.

Marketing

Pendarovski tha se lufta e Rusisë ndaj Ukrainës solli sfida për arkitekturën e sigurisë së Evropës dhe Maqedonia e Veriut e ka dënuar “pushtimin e paligjshëm” që nga fillimi.

Ai tha se Maqedonia e Veriut mbështet plotësisht dhe kontribuon me kapacitetet e saj përpjekjet e NATO-s për të forcuar krahun e saj lindor, raportoi Anadolu Agency.

“Është e vërtetë që lufta në Ukrainë mund të zgjatë, por ne jemi të gatshëm të vazhdojmë të ndihmojmë sepse besojmë se mbrojtja e Ukrainës është mbrojtja e rendit parimor evropian dhe ndërkombëtar”, tha presidenti.

Pendarovski argumentoi se lufta e Ukrainës përsëriti nevojën që BE të fokusohet në integrimin me vendet e Ballkanit Perëndimor, një “proces që do të forcojë më tej stabilitetin, sigurinë, demokratizimin e rajonit tonë, sepse NATO dhe Bashkimi Evropian janë të dy korridoret për të ardhmen e parashikueshme dhe të begatë”.

“Karta SHBA-Adriatik” u formua në vitin 2003 për t’u mundësuar vendeve në Evropën Juglindore që të ndjekin dhe në fund të marrin anëtarësimin e plotë në NATO.