Maqedonia fillon negociatat për anëtarësimin e plotë në NATO

Maqedonia do të fillojë negociatat për anëtarësimin e plotë në NATO javën e ardhshme në Bruksel, njoftoi të martën qeveria në Shkup. Sipas një deklarate, qeveria ka pranuar “Informacion mbi Elementët për Negocimin e Anëtarësimit në NATO”.

Marketing

“U miratua ‘Informacioni mbi themelimin e Komitetit të Punës për Integrimin e Maqedonisë në NATO’, anëtarët e të cilit janë përgjegjës për realizimin e negociatave të ardhshme për anëtarësim”, thuhet në deklaratë.

Më 25 korrik, Maqedonia zyrtarisht filloi negociatat e pranimit për pranimin në NATO, pasi mori një thirrje më 12 korrik në samitin e Aleancës në Bruksel.

Anëtarësimi i Maqedonisë në NATO u kushtëzua nga zbatimi i plotë i marrëveshjes Shkup-Greqi për zgjidhjen e konfliktit ndërshtetëror, i cili përcakton, ndër të tjera, se emri i ardhshëm i shtetit është “Republika e Maqedonisë Veriore”.

Maqedonia pret një ftesë për t’u bashkuar me NATO-n që nga viti 2008 dhe që nga viti 2005 ka filluar negociatat me Bashkimin Evropian.

Negociatat për anëtarësimin në NATO janë në të vërtetë një çështje teknike dhe zakonisht përfundohen brenda pak javësh, ndryshe nga negociatat e BE që kanë vazhduar me vite.

Thirrja në Maqedoni hap rrugën për pranimin e Maqedonisë, si anëtari i 30-të, në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut.

Marketing