​Mbi 40 për qind e të rriturve italianë kanë probleme me peshën

Rreth 43% e të rriturve italianë kanë probleme me peshën, duke përfshirë 33% mbipeshë dhe 10% obezitet, tha Instituti i Lartë i Shëndetit (ISS) në një raport për Ditën Botërore të Obezitetit të hënën.

Marketing

Gratë janë “veçanërisht të ndjeshme” ndaj efekteve negative të mbipeshes, një gjendje kronike dhe komplekse që mund të ndikojë në shëndetin riprodhues dhe në rezultatin e shtatzënive, si dhe të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, thuhet në raport.

“Qasjet e personalizuara dhe modifikimet e stilit të jetesës mbeten kyçe në trajtimin e obezitetit”, tha Anna Tagliabue, presidente e Shoqatës Italiane të Ushqyerjes Njerëzore (SINU).

“Një dietë korrekte duhet të jetë e larmishme, e kursyer, me konsumimin e ushqimeve në formën e tyre natyrale dhe sa më pak të përpunuara të mundshme, të cilat duhet të konsumohen ngadalë dhe me vetëdije.

“Obeziteti është i lidhur me patologji të shumta kronike dhe kërkon një qasje holistike që merr parasysh faktorë të ndryshëm dhe ndikimin e tyre të përgjithshëm në shëndetin dhe mirëqenien e personave të prekur”.

*Shënim: Mbipesha është një gjendje e depozitave të tepërta të yndyrës. Obeziteti është një sëmundje komplekse kronike e përcaktuar nga depozitat e tepërta të yndyrës që mund të dëmtojnë shëndetin – World Health Organization (WHO)./Ansa