Mjekët protestojnë të mërkurën

Mjekët dhe punonjësit e tjerë shëndetësorë njoftuan një protestë për të mërkurën pas disa sulmeve ndaj mjekëve dhe infermierëve në disa institucione shëndetësore në Maqedoninë e Veriut gjatë javëve të kaluara.

Marketing

“Boll është! Stop dhunës ndaj mjekëve “, është motoja nën të cilën punonjësit e shëndetësisë do të protestojnë të mërkurën në Qendrën Klinike Nënë Tereza në Shkup. Protesta organizohet nga Shoqata e mjekëve dhe praktikantëve të rinj dhe u konfirmua nga Shoqata e infermierëve dhe mamive. Të martën, do të dihet se cilat qytete të tjera në Maqedoni do të kenë një protestë të ngjashme.

Gjatë viteve të kaluara ka pasur disa incidente më serioze në të cilat pacientët ose të afërmit dhe miqtë e tyre i sulmuan fizikisht mjekët dhe infermierët, madje në disa raste edhe armët u përdorën edhe armët. Por sulmi i fundit në Spitalin e Qytetit Shkup duket se e mbushi gotën e durimit tek punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Ky është një ‘kartonë i verdhë’, nëse asgjë nuk ndryshon nga kushtet në të cilat ne punojmë, kushte tona janë nën standarde, ne jemi akoma nën kërcënimin e grushtave për të marrë vendime për jetën e dikujt. Ne jemi në shënjestër të strukturave të caktuara sociale që drejtojnë revoltën tek personeli i kujdesit shëndetësor. Ne nuk kemi sponsorizues, ky është entuziast për të përmirësuar statusin e personelit të kujdesit shëndetësor. Ne jemi një shoqatë vullnetare që kemi dëshirë për diçka më të mirë”, thonë nga Shoqata e Mjekëve dhe Specialistëve të Rinj.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce premtoi se të sigurojë sigurim profesional për spitalet më kritike, siç janë Qendra e Urgjencave, Klinikat e Kardiologjisë dhe Toksikologjisë dhe spitali i vjetër i qytetit “Shën Naumi I Ohrit”. Ekipet e MPB-së gjithashtu do të patrullojnë të gjitha spitalet.

Kjo u arrit dje në takimin me Ministrin Oliver Spasovski, në të cilin morën pjesë Kryetari i Odës së Mjekëve Kalina Stardelova, Ministri I Shëndetësisë Venko Filipce, përfaqësues të Dhomës së infermierëve dhe Shoqatës së Mjekëve dhe Specialistëve të Rinj.