Ngrihen akuza penale ndaj Donald Trump

Donald Trump përballet me më shumë se 30 akuza në lidhje me mashtrimin e biznesit në një aktakuzë nga një juri e madhe në Manhattan.

Hera e parë në historinë amerikane që një president aktual ose ish-president është përballur me akuza penale.

Trump pritet të dalë në gjykatë të martën.

Zyra e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg, ka hetuar ish-presidentin në lidhje me rolin e tij të dyshuar në një skemë pagese të parave të heshtura dhe mbulim që përfshin yllin e filmave për të rritur Stormy Daniels që daton në zgjedhjet presidenciale të 2016-ës. Procedurat e jurisë së madhe janë sekrete, por një burim i njohur me rastin i tha CNN se një dëshmitar dha rreth 30 minuta dëshmi përpara se të votonte për të paditur Trump.

Trump ka bërë një deklaratë në përgjigje të aktakuzës duke pretenduar se ishte “përndjekje Politike dhe Ndërhyrje në Zgjedhje në nivelin më të lartë në histori”.

“Unë besoj se kjo gjueti shtrigash do t’i rezistojë masivisht Joe Biden. Populli amerikan e kupton saktësisht se çfarë po bëjnë këtu Demokratët e Majtë Radikalë. Të gjithë mund ta shohin atë. Pra, Lëvizja jonë, dhe Partia jonë e bashkuar dhe e fortë fillimisht do të mposhtin Alvin Bragg, dhe më pas ne do të mposhtim Joe Biden, dhe ne do të nxjerrim këta demokratë të shtrembër nga zyra dhe ta bëjmë Amerikën së madhe sërish! ”

Në rastin e Trump, aktakuza do të thotë se Prokurori i Qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg, mund të vazhdojë me akuzat penale. Akuzat e sakta ose akuzat me të cilat përballet Trump ishin ende të paqarta që nga mbrëmja e së enjtes, megjithatë, dhe nuk janë bërë publike.

Kur një i dyshuar paditet, do të thotë se një juri e madhe ka gjetur prova të mjaftueshme për ta akuzuar të dyshuarin për një krim dhe se prokurorët mund të vazhdojnë me një çështje.

Në varësi të juridiksionit dhe çështjes, prokurorëve u kërkohet ose të punësojnë një juri të madhe. Ndonjëherë kanë mundësinë të anashkalojnë tërësisht një juri të madhe dhe të ngrenë akuza drejtpërdrejt. Kjo mund të ndryshojë nga shteti në shtet.

Prokurorët ndonjëherë do të zgjedhin të përdorin një juri të madhe për të mbrojtur veten në një çështje të profilit të lartë, siç është ky.

Në disa juridiksione, prokurorët mund të punësojnë gjithashtu juri të mëdha speciale për çështje specifike.