Një i vdekur nga komplikimet e gripit, janë regjistruar 975 të prekur

Gjatë javës së kaluar është regjistruar një rast me vdekje nga komplikimet e gripit. Bëhet fjalë për një pacient 63-vjeçar nga Kavadari, i cili ka pasur sëmundje të zemrës dhe ka vdekur në Klinikën e sëmundjeve infektive dhe gjendjeve febrile. Numri i përgjithshëm i të vdekurve nga gripi është 23 dhe asnjëri prej tyre nuk ka qenë i vaksinuar, deklaroi sot epidemiologia, Gordana Kuzmanovska nga Instituti i Shëndetit Publik.

Marketing

Potencoi se javën e kaluar në shtet janë regjistruar 975 të prekur, që është 38 për qind më pak se një javë më parë. Nga numri i përgjithshëm i të vdekurve, sqaroi se dy janë nga Kavadari, dy nga Kërçova ndërsa më shumë se 50 për qind prej tyre janë nga Shkupi.

“Po shkojmë nga fundi i sezonit dhe pritet që të zvogëlohet numri i të prekurëve. Pak ngadalë po zvogëlohet numri i shkaktuesve pozitiv të gripit që evidentohen në ISHP. Kjo përqindje akoma lëvizë rreth 45. Presim në javët e ardhshme të zvogëlohet. Akoma dominon influenca e A1N1 nëntipi në raport me H3N2, por si edhe në pjesën tjetër të Evropës regjistruam rritje krejtësisht të lehtë dhe afrim të influencës H3N2 nëntipit në raport me përfaqësimin në përqindje”, tha dr. Kuzmanovska.

Në lidhje me atë se çfarë t’u rekomandohet qytetarëve, tha se për t’u mbrojtur nga gripi ata duhet të vaksinohen, veçanërisht personat me komorbiditete, me gjendje të çrregulluar shëndetësore nga sëmundjet e tjera…