Ballina Shëndet & Style Përse disa njerëz e ndiejnë nxehtësinë më shumë se të tjerët? Ka...

Përse disa njerëz e ndiejnë nxehtësinë më shumë se të tjerët? Ka një shpjegim

Temperatura e trupit të njeriut prej 36,5°-37 ° tregohet si normale, me një shkallë të caktuar variabiliteti në një nivel individual. Një organizëm i shëndetshëm zbaton proceset komplekse të termorregullimit të trupit, të cilat varen nga hipotalamusi. Në sajë të këtyre mekanizmave biologjikë, temperatura e brendshme mbahet në një nivel të vazhdueshëm regjimi rregullues.

Temperatura e trupit nuk është gjithmonë e njëjtë: zakonisht duket të jetë më e ulët midis 4 dhe 5 gradë në mëngjes, pastaj rritet në fund të pasdites ndërmjet orës 5:00 dhe 6:00.

Çfarë ndodh me trupin në mot të nxehtë?

Kur ne jemi në një mjedis të ftohtë, procesi i termolizës rritet dhe ekziston një humbje e nxehtësisë e balancuar nga një vazokonstriksion i lëkurës. Nxehtësia ndikon në dilatimin e enëve të gjakut, të cilat mund të shkaktojnë shpërthimin tipik të nxehtësisë.

Kur vuani më shumë nga nxehtësia?

Procesi i prodhimit, mirëmbajtjes dhe shpërndarjes së nxehtësisë nga trupi duket të jetë i lidhur me aktivitetin hormonal. Gjatë ovulacionit rritet temperatura e trupit, a e dini? Progesteroni i sekretuar prek rreth 0.5 ° C në lidhje me vlerat themelore. Problemet e djersitjes së tepërt në disa raste mund të jenë të lidhura me aktivitetin e hormoneve.

Kur jemi në lëvizje, për shembull nëse jemi vonë ose sepse po bëjmë sporte, trupi prodhon më shumë nxehtësi. Kjo ndodh edhe kur ne hamë: tretja kërkon energji. Aktiviteti fizik, ushqimi, ritmi i zgjimit nga gjumi, si dhe disfunksionet e tiroides, tregojnë të kanë një rol të rëndësishëm në luhatjet që lidhen me temperaturën e trupit.

Marketing
Exit mobile version