Një pjesë e këtij procesi përfshin nxjerrjen e justifikimeve që nuk do të na lënë të ndahemi. Megjithatë, nëse na duhet të gjejmë justifikime për të qëndruar në një lidhje, shanset janë që tashmë ka marrë fund. Lexoni për të zbuluar pesë arsyet më të këqija për të qëndruar së bashku, sipas psikoterapistëve.

Ndihesh fajtor

“Faji nuk duhet të jetë kurrë arsyeja kryesore që ju qëndroni në çdo marrëdhënie”, paralajmëron Aldrich Chan, PsyD, psikolog dhe neuropsikolog. “Të ndihesh fajtor për përfundimin e marrëdhënies ose të besosh se i detyrohesh diçka partnerit mund të çojë në të qëndruar së bashku për arsye të gabuara. Është e rëndësishme t’i jepni përparësi lumturisë dhe mirëqenies suaj dhe të mos qëndroni në një marrëdhënie për shkak të fajit.’

Keni frikë nga vetmia

“Ju e dini se duhet të jeni me një person sepse ju dëshironi të jeni me të, jo vetëm sepse ke frikë të jesh vetëm. Frika nga vetmia shpesh i shtyn njerëzit të qëndrojnë së bashku, por kjo mund të çojë në pakënaqësi dhe refuzim të njëri-tjetrit,” sipas Chan. “Të mësosh të jesh i kënaqur dhe i lumtur me veten është i rëndësishëm përpara se të kërkosh shoqëri”, këshillon ajo.

Ka presion social

“Është e rëndësishme të mos e bazoni arsyen tuaj për të qëndruar në një marrëdhënie në atë që thonë njerëzit e tjerë. Vendimi për të qëndruar së bashku për shkak të presioneve të jashtme, të tilla si mendimet e familjes, normat sociale ose frika nga kriza financiare, nuk është një bazë e shëndetshme për një marrëdhënie. Kjo duhet të bazohet në ndjenjat dhe dëshirat tuaja, jo në atë që mendojnë të tjerët. Mos harroni të jetoni sipas pritshmërive tuaja dhe jo të të tjerëve”, vëren Aldrich Chan.

Keni frikë nga ndryshimi

“Frika nga ndryshimi tenton t’i pengojë njerëzit të largohen nga një marrëdhënie, ashtu si frika nga vetmia,” thotë Chan. “Ndryshimi mund të jetë i frikshëm në fillim dhe disa njerëz qëndrojnë në një lidhje thjesht sepse kanë frikë nga e panjohura. Por nëse keni shumë frikë të largoheni nga zona juaj e rehatisë, mund të ngecni në një marrëdhënie që nuk është e kënaqshme apo e shëndetshme për ju , paralajmëron eksperti.