Portugalia e gatshme të japë vendim pozitiv për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, për negociatat me BE

Sekretarja e shtetit për çështjet evropiane e Portugalisë Ana Paula Zacarias është shprehur dje se Portugalia është e gatshme të japë një votë vendim pozitiv për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, në lidhje me negociatat me Bashkimin Evropian, përcjell Zhurnal.mk.

Marketing

Por sipas, saj, edhe Shqipëria edhe Maqedonia duhet të plotësojë kriteret, të cilat janë të domosdoshme për anëtarësim. Këtë gjë Portugalia e ka shprehur dje. Qeveria Portugeze tha se “mirëpret” zgjerimin e Bashkimit Evropian për të përfshirë Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë e Ballkanit Perëndimor, por vuri në dukje se ka ende detyra dhe kritere që duhet të bëhen nga të dyja vendet në fjalë.

“Ne po flasim për fillimin e procesit, nuk mund të kërkojmë gjithçka që në fillim. Kjo është ajo që procesi i pranimit do të thotë, ndërtimi i institucioneve dhe përgatitja për hyrje, por duhet të bëhen detyrat e shtëpisë”, tha Ana Paula Zacarias, sekretare e shtetit për çështjet evropiane, gjatë një takimi me përfaqësues të Mbretërisë së Bashkuar në Lisbonë.

Ajo shtoi se Portugalia e shikon këtë zgjerim të Bashkimit Evropian si “një gjë të mirë”. “Ne jemi të kënaqur me këtë, ne gjithmonë kemi qenë në favor, por rregullat duhet të respektohen dhe reformat duhet të bëhen”, insistoi ajo. Është thelbësore që këto vende të plotësojnë kriteret dhe të mos kenë mosmarrëveshje ndërkufitare me fqinjët e tyre, në mënyrë që të mos sjellin këto konflikte brenda Bashkimit Evropian.

“Sa më shumë reforma që duhet të bëhen – qoftë ekonomike apo politike – aq më demokratike janë, aq më e mirë është përgatitja e vendeve për bashkëpunim rajonal”, tha ajo.

Në takimin joformal të krerëve të diplomacisë së BE-së, çështja e Ballkanit Perëndimor ishte në tryezë, me ata që ishin përgjegjës për mbikëqyrjen e vendeve si Maqedonia Veriore, Shqipëria, Serbia dhe Kosova, që u bashkuan me këtë rast. Kërkesa e BE-së që këto vende të bëjnë ndryshime të ndryshme për të qenë në gjendje të bashkohen u mbështet mirë, veçanërisht në terma diplomatikë, pasi, për shembull, dialogu është “i ngrirë” midis Serbisë dhe Kosovës. “Roli i BE-së si ndërmjetës dhe negociator është shumë i rëndësishëm,” i tha ajo Lusës