Ballina Shëndet & Style Produkti që po na merr më qafë, çfarë na rrezikon për shëndetin

Produkti që po na merr më qafë, çfarë na rrezikon për shëndetin

Pavarësisht tendencës për një stil ushqimi më tëshëndetshëmpërgjatë viteve të fundit, konsumi i sheqerit në vend shënoi një rritje të ndjeshme në vitin 2017.

Marketing

Sipas të dhënave nga doganat (comtrade) importi i sheqerit dhe konfeksioneve të sheqerit në 2017-n arriti në 46 milionë dollarë, me një rritje prej 17% në krahasim me vitin e mëparshëm (teksa nuk ka prodhim sheqeri në vend, i gjithë konsumi sigurohet nga importi) . Ky është niveli më i lartë i importit të këtij produkti që nga 2012-a. Pas këtij viti ishte konstatuar një ulje e konsumit të sheqernave, në linjë me kujdesin e shtuar për ushqimin dhe trupin që u forcua tek shqiptarët. Por, 2017-a ka sjellë sërish një ndryshim të kësaj tendence, teksa linjat e dyqaneve e lokaleve që tregtojnë ëmbëlsira janë zgjeruar dhe janë bërë trend për konsumatorët.

Të dhënat zyrtare tregojnë se dy shtete kryesoret nga importohet sheqeri janë Brazili dhe Ukraina, me përkatësisht 24% dhe 22% të totalit.

Obeziteti në rritje të vazhdueshme

Shqiptarët kanë qenë shumë më elegantë 10 vjet më parë. Të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, që prevalenca e obezitetit te të rriturit në Shqipëri arriti në 21.6% të popullsisë në vitin 2016, nga 14.9% që ishte ky tregues 10 vjet më parë, në 2006-n. Në krahasim me 2014-n, kur kishim prevalencën më të ulët në rajon për sa i përket obezitetit, Shqipëria renditet tashmë në vendin e tretë. Në vendin e parë me prevalencë më të lartë është Mali i Zi me 23.3%.Të dytët me normë më të lartë janë maqedonasit, ku sipas të dhënave për vitin 2016, prevalenca e obezitetit ishte 22.4%. Ndërsa më elegantët e rajonit janë boshnjakët me 17.9% dhe serbët me 21.5%.
Indeksi i Masës Trupore (BMI) përllogaritet duke pjesëtuar peshën e një personi në kg me gjatësinë e tyre në katror dhe është një tregues nëse personi ka një peshë të shëndetshme apo jo. Nëse indeksi i masës trupore është mbi 25 tregon mbipeshë, mbi 30 tregon obezitet dhe mbi 40 tregon obezitetin patologjik.

Prevalencë më e lartë për diabet

Niveli i standardizuar i vdekshmërisë nga diabeti në Shqipëri në vitin 1990 ishte 3.5 për 100,000 banorë, u shfaqur jashtëzakonisht i ulët, i cili mund të shpjegohet me dietën e shëndetshme dhe aktivitetin fizik gjatë regjimit komunist. Por, të dhënat e Institutit të Shëndetit Publik tregojnë se në vitin 2014, prevalenca e diabetit ishte rritur ndjeshëm, në 16.8 për 100 mijë banorë.

Marketing
Exit mobile version