Ballina Aktuale Pse myslimanët dhurojnë aq shumë për bamirësi, sidomos gjatë Ramazanit?

Pse myslimanët dhurojnë aq shumë për bamirësi, sidomos gjatë Ramazanit?

Shumica e njerëzve e dinë se Ramazani është një muaj i agjërimit, por pak njerëz e dinë se është muaji në të cilin myslimanët japin më shumë para për bamirësi sesa në çdo kohë tjetër. Pse ndodh kjo?

Marketing

Islami bazohet në pesë shtylla – besimi në Zot si një Zot i vërtetë; duke u lutur pesë herë në ditë; agjërimi gjatë Ramazanit; haxhi në Mekë të paktën një herë në jetë; dhe dhurimet e detyrueshme bamirëse, të njohura si zekati.

Zekati

Zekati kërkon që myslimanët të paguajnë 2.5 për qind nga pasuria e tyre kualifikuese për ‘të varfrit dhe nevojtarët’. Për të qenë përgjegjës për zekatin, pasuria e dikujt duhet të përbëjë më shumë se një prag, që quhet ‘nisab’. Pasi të arrihet ky prag, duhet të paguhet menjëherë dhe pastaj çdo vit pas.

Megjithatë, shumë myslimanë zgjedhin të paguajnë zekatin e tyre gjatë muajit të Ramazanit, sepse shumëfishohen shpërblimet për veprat e mira gjatë Ramazanit.

Islamic Relief varet nga këto donacione për të mbështetur punën e saj bamirëse. Aktualisht punojmë në mbi 40 vende, përfshirë Britaninë e Madhe, për të ndihmuar njerëzit më të varfër dhe më të prekshëm.

Myslimanët britanikë

Forumi Islam i Bamirësisë vlerëson se çdo vit në Britani të Madhe gjatë Ramazanit, myslimanët japin rreth 100 milionë funte për bamirësitë. Nga ndihmat në vitin e kaluar në Britani të Madhe u grumbulluan 11 milionë paund.

Sipas platformës online për mbledhjen e fondeve JustGiving, gjatë Ramazanit 2017, donacionet për organizatat bamirëse u rritën me 487 për qind në krahasim me Ramazanin e kaluar.

Edhe pse Ramazani është koha kur shumica e myslimanëve japin donacione për bamirësi, vlen të theksohet se një sondazh i kohëve të fundit i ICM-së zbuloi se myslimanët ishin donatorët më bujarë në bamirësinë e të gjitha grupeve të besimit në Mbretërinë e Bashkuar. Sondazhi deklaroi se myslimanët japin një mesatare prej 371 paund në vit, çifutët 270 funta për person, protestantët me 202 pound, katolikët romakë me 178 pound dhe ateistët me vetëm 116 pound.

Kur’ani

Kur’ani na mëson se zekati nuk është vetëm një detyrë për ata që kanë pasuri, por edhe një të drejtë që njerëzit e varfër kanë mbi ta. Gjithashtu promovon shenjtërinë e jetës, duke deklaruar “kushdo që shpëton një jetë, është sikur të kishte shpëtuar gjithë njerëzimin” (Kur’ani 5:32).

Kjo është arsyeja pse mesazhi i fushatës së Ramazanit nga Islamic Relief – i shfaqur në autobusë, stacione dhe postera në të gjithë Britaninë e Madhe – deklaron “Për dashurinë e Allahut, shpëto një jetë tani”.

Për dashurinë e Zotit, shpëto një jetë tani

Ne donim t’i kujtojmë myslimanët britanikë se Islamic Relief ekziston për të transformuar dhe shpëtuar jetën e njerëzve ‘të varfër dhe në nevojë’ në Britani dhe jashtë. Ne i ndihmojmë njerëzit e të gjitha besimeve dhe atyre që nuk besojnë.

Gjatë kësaj klime islamofobie, është gjithashtu një mundësi për Islamic Relief që të tregojë të mirën që bëjnë muslimanët. Përmes fushatës sonë të Ramazanit, ne dëshirojmë të kujtojmë njerëzit për rëndësinë e shpëtimit të jetës dhe rëndësinë që Islami vendos për të mbrojtur të gjithë jetërat.

Shpëtimi i jetës nuk është i lehtë

Islamic Relief ka transformuar dhe ruajtur jetën e më shumë se 117 milionë njerëzve që nga formimi i saj në vitin 1984. Por shpëtimi i jetës nuk është i lehtë.

Exit mobile version