Roli i agjërimit në shëndetin e njeriut

Ligjet që lidhen me agjërimin, ose kufizimin e ushqimeve dhe pijeve, janë përshkruar si thirrje drejt shenjtërisë nga shume fe. Agjërimi identifikohet si mekanizmi që na lejon të përmirësojmë trupin tonë, të fitojmë pëlqimin e Allahut, dhe të kuptojmë dhe vlerësojmë vuajtjet e të varfërve.

Marketing

Agjërimi i cili mund të ndërmerret për disa orë gjatë ditës, ose për disa ditë, siç është muaji Ramazan, prezantohet edhe si metodë për të fituar disiplinën e duhur për t’i rezistuar tundimit.

Grupe të caktuara njerëzish duhen përjashtuar domosdoshmërish nga agjërimi. Këtu përfshihen gratë shtatzëna, të sëmurët me diabet dhe sëmundje kronike, fëmijët e vegjël, të paaftët, të kequshqyerit dhe njerëzit që bëjnë punë të rënda fizike. Njerëzit në agjërim në rastin e shfaqjes së shenjave të dehidrimit, duhet ndërprerësin agjërimin dhe të fillojnë rehidrimin dhe ushqyerjen.

Përveç këtyre, agjërimi ka shumë efekte pozitive të shpjeguara edhe nga mjekësia. Ai ka efekt pozitiv në uljen e mbipeshës, në uljen e yndyrave në gjak dhe në riskun e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut.