Rrjetet sociale janë arsyeja e shtimit të maktheve

Sa më shumë kohë të kaloni në mediat sociale, aq më shumë ka të ngjarë të keni ëndrra të pakëndshme të lidhura me rrjetet sociale që shkaktojnë ankth, prishin gjumin dhe ndikojnë në paqen tonë mendore.

Marketing

Reza Shabahang nga Universiteti Flinders i Australisë thotë se mediat sociale kanë potencialin të ndikojnë në aspekte të ndryshme të jetës, duke përfshirë gjumin.

“Ndërsa media sociale ndërthuret më shumë me jetën tonë, ndikimi i saj shtrihet përtej orëve të zgjimit dhe mund të ndikojë në ëndrrat tona,” thotë Shabahang, i cili zhvilloi një “shkallë të rrjetit social të lidhur me ankth” që mund të përcaktojë se si media sociale mund të kontribuojë në cilësinë. e gjumit tonë dhe çfarë përjetojmë gjatë gjumit.

Shkalla u zhvillua duke përfshirë literaturë mbi ëndrrat, makthet dhe lidhjet media-ëndërr, me fokus në tema specifike që lidhen me përdorimin e mediave sociale, si pafuqia, humbja e kontrollit dhe të ngjashme.

Hulumtimi i Shabahang ofron një pasqyrë të marrëdhënieve komplekse midis përdorimit të mediave sociale, shëndetit mendor dhe cilësisë së gjumit, dhe prezanton konceptin e maktheve të lidhura me mediat sociale, bulizmin kibernetik, gjuhën e urrejtjes në internet ose përdorimin e tepruar të mediave sociale.

Me përparimin e shpejtë të teknologjisë, duke përfshirë inteligjencën artificiale dhe realitetin virtual, së bashku me rritjen e varësisë nga këto teknologji dhe integrimin më të thellë të tyre, do të rritet edhe numri i ëndrrave dhe makteve që lidhen me përmbajtjen teknologjike dhe mediatike, pohon studiuesi që do t’i kushtojë puna e radhës mbi makthet e lidhura me rreziqet e perceptuara të inteligjencës artificiale.