Ballina Lajme Maqedoni Ushqimet që konsumojmë mund të jenë me pesticide, insekticide ose kemikate të...

Ushqimet që konsumojmë mund të jenë me pesticide, insekticide ose kemikate të tjera

Nëse flitet për fruta, perime, mish, qumësht dhe produktet tjera, shumica e importuesve të ushqimeve të tilla problematike janë shtetet me korrupsionin më të madh, përfshi Ballkanin Perëndimor dhe vendet post-socialiste, që tash më janë pjesë e BE-së. Në të gjitha vendet e BE-së ku ka profesionalizëm të rreptë në fushën e kontrollit të ushqimit, ndotje ilegale me pesticide, insekticide ose kemikate të tjera që përdoren në prodhimin bujqësor, dhe janë jashtëzakonisht të dëmshme për shëndetin e konsumatorëve, zbulohen sa më shpejtë shpërndarësit apo prodhuesit e sanksionuar”, shpjegon Lupçe Stanksovski, drejtues i shoqatës së bujqve “Agrofalanga”. Ai shton se në këtë mënyrë, disa prodhues, të cilët kanë njohuri laboratorike për dëmtimin e produktit të tyre për shëndetin e njeriut, do të mundë të kishin guxim të tregonin atë në treg. Në vendin tonë ekzistojnë 250 lloje të ndryshme të pesticideve, të cilat miratohen nga institucionet për përdorim në prodhimin konvencional të frutave dhe perimeve, por ka ende shumë më pak ndihma për fermerët. Agjencia e ushqimit dhe Veterinarisë thotë se ata kryejnë kontrolle të vazhdueshme në tregun e brendshëm me fruta dhe perime, si dhe në dërgesat e importuara në vend.

Marketing

“Në dy muajt e parë të këtij viti janë importuar 23.488 ton fruta, perime dhe produktet e tyre. Një total prej 95 mostrave janë marrë për testim laboratorik, ku nuk u arrit asnjë rezultat pozitiv., veçanërisht e frutave, perimeve dhe produktet e tyre të importuara në vend janë të sigurt”, thonë nga kjo Agjenci. Në mostrat e trangujve, domateve, bizeleve, patateve, kungujve të njomë, fasuleve dhe pjeshkave, qershive, rrushit, mollëve, specave, dhe luleshtrydheve u konstatua se kufiri i kuantifikimit u tejkalua, me një përqindje më të lartë të përqendrimeve të lejuara maksimale të pesticideve të marra nga Strumica, Kavadari, Manastiri, Velesi, Shkupi, Struga dhe Shtipi. “Për të përcaktuar praninë e metaleve të rënda dhe nitrateve në lloje të caktuara të produkteve ushqimore, në vitin 2018 janë analizuar 26 mostra, 11 prej të cilave ishin pozitive dhe vetëm në spinaq. Një kadmium dhe plumb u gjetën në marule dhe spinaq nga rajoni i Velesit”, thonë nga Agjencia. Ata shtojnë se po punojnë në edukimin e kompanive në drejtim të marrjes së masave për të eliminuar mospërputhjet e identifikuara me kontrollet dhe për të përmirësuar kushtet e punës në mënyrë që të krijojnë kushte për sigurinë e ushqimit, përfshirë frutat dhe perimet, të cilat importohen, ruhen dhe të cilat shiten në tregjet e Republikës së Maqedonisë së Veriut

 

Marketing
Exit mobile version