Nëse ndonjëherë keni probleme serioze ose më pak serioze me stomakun, nuk jeni vetëm. Sipas disa studimeve, pothuajse 40% e të rriturve përballen me çrregullime funksionale të traktit gastrointestinal.
Kjo mund të përfshijë urth dhe refluks deri në fryrje apo edhe sindromën e zorrës së irrituar. Për fat të mirë, një studim i ri zbuloi se ngrënia e disa bajameve çdo ditë mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të zorrëve.
Një studim i kryer nga studiues nga King’s College në Londër, i botuar në American Journal of Clinical Nutrition, ndoqi gjendjen shëndetësore të 87 të rriturve, dieta e rregullt e të cilëve nuk përfshinte sasinë e duhur të fibrave, por përfshinte ushqime të pashëndetshme si çokollata ose patate të skuqura.
Pasi i ndanë pjesëmarrësit në tre grupe, studiuesit pas studimit i kërkuan një grupi të hiqte dorë nga ushqimet e zakonshme dhe në vend të kësaj të hante 56 gramë bajame të plota në ditë për një total prej katër javësh. Një grup tjetër i zëvendësoi ushqimet e tyre me të njëjtën sasi bajamesh. Megjithatë, në këtë rast ishin bajame të bluara dhe jo të plota. Së fundi, grupi i tretë nuk shtoi bajame në dietën e tyre, por kaloi në kifle.
Pas një periudhe prej një muaji, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kaluan në një rostiçeri të përditshme me bajame të çdo lloji kishin nivele më të larta të butiratit sesa ata që hanin kifle. Ata zbuluan gjithashtu se ngrënia e bajameve rrit sasinë e acideve yndyrore të pangopura, fibrave dhe kaliumit, si dhe lëndë ushqyese të tjera.
“Një nga mënyrat se si mikrobiota e zorrëve ndikon në shëndetin e njeriut është përmes prodhimit të acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër. Këto molekula veprojnë si një burim karburanti për qelizat në zorrën e trashë, rregullojnë thithjen e lëndëve të tjera ushqyese në zorrët. dhe ndihmojnë në balancimin e sistemit imunitar”, tha autori kryesor i studimit, profesor Kevin Willan nga King’s College në Londër, në një deklaratë për shtyp.
“Ne mendojmë se këto gjetje tregojnë se ngrënia e bajameve mund të përfitojë metabolizmin e baktereve në një mënyrë që ka potencial të ndikojë në shëndetin e njeriut”, shtoi ai.