12/01/2025
Ballina Shëndet & Style Nëse jeni me grip apo me ftohje, shmangni konsumin e këtyre dy...

Nëse jeni me grip apo me ftohje, shmangni konsumin e këtyre dy ushqimeve

Inflamacioni kronik, sistemik është një problem serioz shëndetësor që mund të përkeqësohet ose përmirësohet nga dieta, sipas John Hopkins Medicine. Naturopati Yohan Mannone, ekspert i mikroushqyerjes, shpjegon sesi disa ushqime mund të nxisin inflamacionin në trup.

Produkte të qumështit me cilësi të dobët

Marketing

Produktet e qumështit përmbajnë laktozë, një karbohidrate e përbërë nga glukozë dhe galaktozë. Laktoza tretet me ndihmën e enzimës laktazë, e cila zvogëlohet në prodhimin gjatë moshës madhore. Kjo mund të shkaktojë intolerancë ndaj laktozës, me simptoma të tilla si fryrje, probleme me lëkurën, rinit, migrenë dhe dhimbje kyçesh.

Kazeina, proteina kryesore në produktet e qumështit, konsiderohet një alergjen. Kur nuk njihet nga trupi, mund të shkaktojë reaksione inflamatore, përshkueshmëri të zorrëve dhe çrregullime të imunitetit. Kazeina ndahet në dy lloje: kazeina beta-A1, që gjendet në qumështin e lopëve të modifikuara gjenetikisht dhe beta-A2, që gjendet në qumështin e dhive, deleve dhe lopëve jo të hibridizuara. E dyta është më e tretshme dhe më pak e dëmshme.

Cilësia e produkteve të qumështit varet kryesisht nga kushtet e rritjes së kafshëve. Sot, lopët ushqehen me ushqime të përpunuara të pasura me yndyrna pro-inflamatore omega-6, ndërsa u jepen antibiotikë dhe hormone për të rritur prodhimin e tyre. Këto elemente kalojnë në qumështin e tyre, duke ndikuar negativisht në shëndetin e njeriut.

Marketing