Alarm në këtë shtet, plazhet mbushen me krijesa të çuditshme

Australianët janë në kërkim të përgjigjeve në lidhje me disa krijesa të çuditshme që kanë mbushur brigjet e plazheve në Australi.

Marketing

Mediat e huaja shkruajnë se një person që e gjeti kafshën e detit në një plazh në Semaphore, rreth 21 kilometra nga Adelaide, ka publikuar foto në rrjetet sociale me shpresën se ndonjë ekspert do të ishte në dijeni të tyre.

Në imazh, figura e ngjashme me pelte duket se është e palosur në vetvete dhe ka një pamje të jashtme të rrëshqitshme dhe me shkëlqim. Një ekolog detar, tha se krijesa e çuditshme i përket klasës së ascidëve që gjenden shpesh në zonat bregdetare.

Ascidiacea, e njohur zakonisht si shiringat e detit, është një klasë në nënrendin Tunicata të jovertebrorëve detarë të ngjashëm me qeskën. Karakterizohet nga një “shtresë” e jashtme e fortë e bërë nga polisakaridi.

“Secila nga këto pika të vogla të verdha është një kafshë individuale e quajtur zooid, të gjitha janë gjenetikisht identike në koloni”, thuhet në një përgjigje.

Krijesa është një përzierje midis vertebrorëve dhe jovertebrorëve, shpjegoi eksperti.

“Prandaj, ndërsa është një jovertebror detar, ai vendoset në gjininë Chordata dhe përbën një kufi evolucionar midis jovertebrorëve dhe vertebrorëve”, shpjegoi ekologu detar.

Krijesa e çuditshme ka një ndjenjë të rrëshqitshme dhe “mishtare”, por nuk i ngjan kandilit të detit. Përdoruesit ishin të shpejtë për të komentuar mbi postimin, me një duke thënë se krijesa kishte karakteristika që i ngjanin jashtëtokësorëve.

Sipas Muzeut Australian, emri shkencor i krijesës është Botrylloides leachii. Është një specie që i përket një grupi të quajtur phylum Chordata, i cili përfshin kafshë të tilla si peshqit, zvarranikët dhe zogjtë. Ascidët e errët, të cilat janë format më të zakonshme të specieve, gjenden në ujërat bregdetare, në një thellësi prej 25 metrash, si dhe në alga deti dhe në ujë të cekët.