Elezi: Kompanitë gjermane të interesuara për të investuar në Maqedoni

Ekziston mundësia e hyrjes së kompanive gjermane në Maqedoni, të cilat do të kontribuojë në zhvillimin e ekonomisë, por gjithashtu do të sigurojë paga të mira për punonjësit, u tha nga ministria e financave me rastin e takimit të ekipit ekonomik të Qeverisë me përfaqësuesit e kompanive të mëdha gjermane, biznesmenët dhe dhomat ekonomike.

Marketing

Delegacioni qeveritar ishte në vizitë pune në Frankfurt, në krye me zëvendëskryeministrin për çështje ekonomike, ministrin e ekonomisë, ministrin e shëndetësisë dhe drejtorin e drejtorisë për TIRZ.

Në Frankfurt u prezantuan mundësitë e investimeve në Maqedoni. Ka kompani serioze gjermane që janë të interesuara për të hyrë në vendin tonë, duke pasur parasysh drejtimin pozitiv në të cilin po lëviz Maqedonia dhe pozitën e saj të mirë fiskale, e cila mbështet investimet.

Janë biseduar për tema të ndryshme – nga stabiliteti makroekonomik, pozicioni fiskal, mundësitë e biznesit, transparenca të cilat njihen nga institucionet relevante ndërkombëtare si BE, FMN dhe Banka Botërore.
Investitorët veçanërisht janë të interesuar dhe për fuqinë punëtore që ka Maqedonia.

Investitorët u prezantuan me përfitimet për investitorët, e parashikuar nga Ligji për Mbështetjen Financiare të Investimeve, të cilat në mënyrë transparente dhe në mënyrë të barabartë mbështesin investimet vendore dhe të huaja.

Ministrat ekonomikë të kompanive nga Gjermania theksuan se me hapat që po ndërmerren, Maqedonia është vendosur si një vend i qëndrueshëm, i hapur për fqinjët dhe botën, një vend që shihet së shpejti në BE dhe në NATO.
U zhvillua dhe takim me përfaqësuesit e Deutsche Bank me të cilat Ministria e Financave dhe Qeveria, kanë bashkëpunim të gjatë.

Përndryshe, aktualisht rreth 200 kompani me kapital gjerman punojnë në Maqedoni dhe kanë mbi 20 mijë të punësuar. Gjermania është një nga partnerët kryesorë tregtarë të Maqedonisë dhe 47% e eksportit të përgjithshëm të Maqedonisë në vitin 2017 ishte në Gjermani. Në periudhën janar-mars të këtij viti, eksportet nga Maqedonia në Gjermani arritën në 643.2 milionë euro, një rritje prej 16% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar-theksoi Shiret Elezi zëvendës ministre e financave.