Fiku ndihmon në trajtimin e shumë sëmundjeve të rrezikshme

Pema e fikut (ficus carica) është e njohur edhe në tregimet biblike.

Marketing

Nga shkrimet dhe vizatimet mund të konkludohet se fikët ende përdoreshin në periudhën antike për ushqim, edhe për shkak të vetive medicinale. Ekspertët sot pajtohen se “sekreti i ushqimeve të shëndetshme mesdhetare” jo vetëm në peshq, ullinj, rrush, fruta dhe perime, por janë edhe në fiq.

Fiku është një bimë drusore dhe vlerësohet se ka rreth 800 lloje fiqsh. Besohet se pema e fikut buron nga Turqia dhe India veriore, dhe kryesisht kultivohet në rajonin e Detit Mesdhe dhe në pjesët më të ngrohta të Amerikës dhe Brazilit. Është e ndjeshme ndaj temperaturave të ftohta dhe të ulëta.
Fiku përmban pak kalori (rreth 40 kalori në 100 gramë të freskët dhe rreth 200 në fiq të thatë), por ka shumë përbërës të nevojshëm për organizmin e njeriut, andaj duhet t’u jepet fëmijëve për ushqim ose si ëmbëlsirë.

Se fiku është i shëndetshëm për të ushqyerit – konfirmohet nga kërkimet moderne. Fruta e fikut është e pasur me sheqerna natyrale, vitamina, minerale dhe elemente oligo, si dhe fibra dhe vajra esenciale të ndryshme.

Ne listojmë vetëm disa përbërësit e fikut: polifenolet, beta karoten, yndyra vegjetale dhe vajra, vitamina (A, B1, B5, B9, B12, C, E dhe P), metale në mikro-kristalet e nevojshme (bakër, hekur, kalium, kalcium, magnez mangan), fosfor, selen, enzime dhe elemente të ndryshëm të elementeve oligo.
Fiqtë janë në dispozicion në tregun tonë si të freskëta nga korriku në shtator, dhe të thatë mund të gjendet dhe përdoren gjatë gjithë vitit. Fiku mund të mbahet i freskët në frigorifer, dhe edhe pas ngrirjes ata nuk humbasin shumë nga vetitë e tyre.

Që nga kohët e lashta, fiku është përdorur në kozmetikë ose si një ilaç për sëmundjet e lëkurës (për shembull, për lythat). Lëngu i fikut ka një efekt antiseptik, dezinfektues.
Paraardhësit tanë përdorën fiq për sëmundjet dhe çrregullimet e mëposhtme, dhe mjekësia moderne e konfirmon këtë:

nxitës, kundër impotencës dhe infertilitetit efektet e favorshme në disa lloje të kancerit probleme me organet e tretjes probleme me organet e frymëmarrjes redukton mbipeshën
probleme kardiovaskulare përmirëson përqendrimin dhe kujtesën trajton depresionin, problemet me nerva, pagjumësi dhe nervozizëm.