Historia e qepës dhe përfitimet e saj

Qepa, me emrin shkencor Allium croma (Allium cepa), i përket familjes së Liliids ose Liriids dhe është e njohur që në lashtësi. Është shfaqur në vendet e Lindjes së Mesme dhe Kinës ku është kultivuar për mbi 5,000 vjet.

Marketing

Banorët e këtyre vendeve e hanë atë gjithmonë si perime, ndërsa veçanërisht egjiptianët e vlerësuan atë aq shumë sa e përdorën atë si një monedhë në transaksionet e tyre. Sot qepët janë rritur në të gjithë botën, dhe vende të tilla si SHBA, India, Kina, Rusia dhe Spanja janë prodhuesit më të mëdhenj të qepëve.

Qepët janë të pasura me polifenole dhe flavonoide (një nënkategori shumë e rëndësishme e polifenoleve). Ata kanë një larmi të madhe të këtyre përbërësve në varësi të llojit të tyre. Në përgjithësi, qepët e kuqe janë më të pasura me flavonoide sesa ato të bardha ndërsa ato të verdha janë diku në mes.

Këto substanca gjenden në përqendrim më të madh në muret e jashtme të qepës. Për të maksimizuar përfitimet tona shëndetësore nuk duhet ta qërojmë qepën thellë. Një qepë mund të humbasë 20% të kuercetinës së saj dhe pothuajse 75% të antocianinave të saj nëse heqim shumë shtresa të jashtme.

Përmbajtja e qepëve të polifenoleve dhe flavonoideve është më e larta në kategorinë e perimeve të familjes allium, dhe shumë më e lartë se domatet, karotat dhe specat e kuq. Pak perime përmbajnë më shumë polifenole sesa qepë (lakër Brukseli, brokoli, selino). Më e rëndësishmja nga flavonoidet e qepëve është kuercetina e cila ka përfitime të shumta për shëndetin tonë.

Ato janë gjithashtu të pasura me përbërës squfuri, të cilët u japin atyre këtë erë dhe shije të veçantë.

Të gjithë përbërësit e qepës, polifenolet, flavonoidet dhe sulfatet e tij, i ofrojnë trupit tonë armë të rëndësishme për ruajtjen e shëndetit të mirë në shumë fusha:

Ato mbrojnë kundër sëmundjeve kardiovaskulare duke përmirësuar funksionin e rreshtimit të brendshëm të enëve të gjakut dhe duke penguar grumbullimin e trombociteve (duke parandaluar trombozën). Ato kanë një efekt pozitiv në lipidet e gjakut dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës. Ato mbrojnë qelizat nga stresi oksidativ dhe rrjedhimisht trupin nga kanceri.

Për këtë arsye, qepa nuk duhet të mungojë në dietën tonë të përditshme.

Marketing