Katër ushqime mund të ulin kolesterolin e lartë

Shëndeti i zemrës varet kryesisht nga llojet e yndyrave që konsumojmë. Edhe pse yndyrnat janë një pjesë e domosdoshme e një diete të ekuilibruar, jo të gjitha yndyrnat krijohen të barabarta. Disa janë jashtëzakonisht të pashëndetshme, të tilla si ato që gjenden në ushqime të skuqura ose shumë të përpunuara.

Marketing

Nga ana tjetër, yndyrnat e shëndetshme – të tilla si yndyrat e pangopura dhe të pangopura që gjenden në ushqime si avokado, vaji i ullirit, arrat dhe peshku i yndyrshëm – luajnë një rol kyç në mbajtjen e zemrës të shëndetshme.

Dietologia Johanna Angman zbuloi katër lloje yndyrnash të shëndetshme që duhen konsumuar më shpesh për të përmirësuar sistemin kardiovaskular dhe për të ulur kolesterolin, raporton She Finds.

Avokado

Avokadot janë të pasura me fibra dhe yndyrna të shëndetshme që kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes dhe reduktojnë marrjen totale të kalorive. Përveç kësaj, avokado përmban yndyrna të pangopura që ndihmojnë në uljen e kolesterolit “të keq” (LDL). Një fakt më pak i njohur është se ky superushqim është i pasur me kalium, i cili është vendimtar për shëndetin e zemrës dhe redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Peshku i yndyrshëm

Peshqit yndyrorë si salmoni, skumbri dhe sardelet janë të pasur me acide yndyrore omega-3, veçanërisht EPA (acidi eicosapentaenoic) dhe DHA (acidi docosahexaenoic). Këto yndyrna janë thelbësore për shumë funksione trupore dhe shoqërohen me promovimin e humbjes së peshës, shkruan Index.hr.

Arrat

Yndyrnat mono të pangopura dhe të pangopura në arrat ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL, i njohur si kolesteroli “i keq”.

Vaji i ullirit

Vaji i ullirit përmban yndyrna të pangopura, veçanërisht acidin oleik, i cili njihet për përfitimet e tij shëndetësore. Këto yndyrna ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL, i cili është çelësi për uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Marketing