Dhimbje, djegie ose fryrje janë disa nga simptomat që ndodhin nëse keni probleme në pjesën e sipërme të sistemit të tretjes.
Nutricistët shpjegojnë se cilat janë shkaqet e fillimit të shqetësimit dhe rekomandojnë një dietë që mund të zvogëlojë dhimbjet dhe simptomat e padëshirueshme.
Emri i zakonshëm për probleme të ndryshme në tretjen e ushqimit është dispepsia. Këto probleme janë jashtëzakonisht të zakonshme në popullatën e përgjithshme. Është vlerësuar se më shumë se një e treta e popullsisë vuan nga probleme të tilla të tretjes. Si rezultat, rreth 50 për qind e pacientëve dispeptikë kanë çrregullime të sipërme gastrointestinale, më shpesh gastrit eroziv ose ulcerë peptike.
Dispepsia tregon shqetësim pas një vakti ose një dhimbje të lokalizuar në pjesën e sipërme të barkut. Më së shpeshti, çrregullimi funksional i pjesës së sipërme të sistemit të tretjes manifestohet me simptomat e mëposhtme:
-dhimbje, plagë, siklet dhe dhimbje stomaku
-një ndjenjë e presionit dhe e sheshtë
-ndjenja e mbytur, ngopja edhe pas një sasie të vogël ushqimi, humbje të oreksit
-shkarkimi i gazit për shkak të inhalacionit të tepërt të ajrit
-rivendosjen e përmbajtjes gastrike në ezofag -përzierje me ose pa të vjella
Ushqimet që ndihmojnë në zbutjen e dhimbjeve
Rekomandohet konsumimi i ushqimeve pa yndyrë dhe me pak mëlmesa, vaji i ullirit, jogurti, aloe vera.
Kosumimi i tepërt i sheqerit rrit rrezikun nga paraqitja e ulcerës. Po ashtu pijet si çaji, kola, kafeja duhet marrë me masë dhe atë pas ngrënies së ushqimit.
Nga ana tjetër, lëngu i lakrës së freskët është i dobishëm për shërimin e ulcerës.
Ushqimet që duhet shmangur janë ato me yndyrë, hudhra, qepa, çokollata, peperminti. Po ashtu, duhet shmangur edhe disa ushqime që mund të irritojnë ose të dëmtojnë lukthin, si lëngu i limonit, specat djegës.