Ballina Lajme Maqedoni Legalizimi i kanabisit për përdorim privat?

Legalizimi i kanabisit për përdorim privat?

Liria e zgjedhjes dhe të drejtat e njeriut rrezikohen nëse posedimi dhe përdorimi i kanabisit konsiderohet akoma një veprimtari kriminale. Me konsumimin e kanabisit në çdo formë, ne nuk e dëmtojmë shtetin ose njerëzit rreth nesh. Aktivistët nga shoqatat për legalizimin dhe dekriminalizimin e përdorimit të kanabisit dhe përfaqësuesit e partive politike me qëndrim të përbashkët për këtë çështje.

Marketing

Deputetja e LDP, Juliana Nikollova, beson se për të qenë një shtet modern dhe demokratik, duhet të kemi një zgjidhje ligjore që i korrespondon realitetit dhe të mos jetojë në mitet se kanabisi është i dëmshëm për shëndetin dhe krijon varësi. Është e bindur se kuvendi do të dekriminalizojë kanabis për përdorim rekreativ.

“Unë nuk mendoj se ne duhet të jemi personalisht të shqetësuar me gjërat në mënyrë që të jemi proaktiv në shoqëri. Përkundrazi, për të mos tingëlluar i përafërt si një shembull, unë nuk duhet të pres që të sëmureshe ta kuptoj se përdorimi i kanabisit do të lehtësojë dhimbjen”, thotë Juliana Nikollova – LDP.

Nga E Majta, megjithatë, konsiderojnë se numri në rritje i rrjedhave duhet të lejohet për përdorim mjekësor, dhe për shkak të përfitimeve pozitive, industria farmaceutike është armiku më i madh i legalizimit. Përveç farmacisë, ka rezistencë nga partitë konservatore.

“Në Parlament, gjatë votimit, do të ishte fatale për partitë konservatore dhe kristianët që të pranojnë një zgjidhje të tillë. Një betejë e madhe na pret”, thotë Damjan Bozhinovski – E Majta.

Janaki Mitrovski nga shoqata Bilka thotë se në Maqedoni kjo praktikë është më e keqe se ligji. Autoritetet duhet të bëjnë më shumë ndryshime në ligj që të gjithë qytetarët do të kenë dobi të rritjes së kanabisit, dhe jo vetëm pak personave juridikë që kanë licenca.

“Mënyra e kontrollit duhet të transferohet në Ministrinë e Bujqësisë. Nuk është problem që çdo shtëpi të ketë deri në dhjetë bimë dhe është nën licencën e Ministrisë së Bujqësisë”, thotë Janaki Mitrovski – Shoqata për Kanabis dhe Politikat e Gjelbër, BILKA.

Kanadaja, Republika Çeke, Portugalia dhe Holanda janë vendeve ku është i legalizuar kanabis për përdorim rekreativ.

Në Maqedoni përdorimi i vajit të kanabisit për qëllime mjekësore lejohet aktualisht në trajtimin e katër sëmundjeve – kanceri, HIV, skleroza multiple dhe epilepsia.

Marketing
Exit mobile version