Pasaporta japoneze tani më e fuqishmja në planet

Ka më pak gjëra më çliruese sesa një udhëtim- edhe pse disa pasaporta ofrojnë më shumë liri se të tjerat.
Një raport i ri i botuar në tetor 2018-të, tregon vetëm sa kufij mund të kalojnë disa dokumente udhëtimi.

Sipas Indeksit të Pasaportave të Henley, e përpiluar nga shtetësia globale dhe firma këshilluese e qëndrimit Henley & PartnersCitizens, Japonia tani ka pasaportën më të fuqishme në planet.

Duke fituar qasje pa viza në Mianmar më parë këtë muaj, qytetarët japonezë tani mund të gëzojnë akses pa viza ose viza në mbërritje në njëdrejtimëshe në 190 destinacione anembanë botës – duke e goditur Singaporin me 189 destinacione, në vendin e dytë.

Gjermania, e cila filloi 2018 në vendin e parë, tani është në vendin e tretë me 188 destinacione, të lidhura me Francën dhe Korenë e Jugut.

Uzbekistani hoqi kërkesat e vizave për shtetasit francezë më 5 tetor, duke dhënë tashmë akses pa viza për qytetarët japonezë dhe të Singaporit në fillim të shkurtit.

Koreja e Jugut fitoi qasje të vizave në Mianmar më 1 tetor, ndërsa Paraguai hoqi kërkesat e vizave për mbajtësit e pasaportave të Singaporit në vitin 2017.