Politiko: Dilema e BE-së – të pranojë ose jo korrigjimin e kufijve Kosovë-Serbi

Qeverive të vendeve anëtare të BE nuk po u pëlqen shumë ideja për zgjidhjen e çështjes së Kosovës duke korrigjuar kufirin me Serbinë, por njëkohësisht ata nuk po e refuzojnë atë, shkruan Politiko.eu.
Në një artikull të titulluar “Evropa po lufton me kokë dhimbjet e Ballkanit”, me rastin e takimit joformal ministror të shteteve anëtare dhe kandidate për anëtarësim në BE në Vjenë, portali vë në dukje se kjo ishte mundësia e parë për qeveritë e BE-së që të diskutuar mbi propozimin për korrigjimin e kufijve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, ideja e cila u ngrit ndërkohë që shumë zyrtarë evropianë ishin me pushime, transmeton lajmi.net.

Marketing

Sipas medies në fjalë, kjo kokë dhimbje për BE-në vjen pas luftërave ballkanike, konfliktit të ngrirë në mes Beogradit dhe Prishtinës, pasi presidenti i Kosovës Hashim Thaçi dhe presidentit serb, Aleksandar Vuçiq thanë se duan të flasin për të korrigjimin e kufirit.

Të ballafaquar me dëshirën e dy e Presidentëve për të thyer tabunë dhe vullnetin e administratës së Trumpit për të marrë vëmendje për një çështja të tillë, zyrtarët dhe diplomatët e BE-së vendosën të mos e braktisin planin, të paktën tani për tani, thotë “Politiko”.

Tutje artikulli thotë se, askush nuk është që e ka pranuar si të tillë këtë ide, por nuk është janë të gatshëm për ta kundërshtuar plotësisht.

“Në një botë ideale, ajo ndoshta do të kishte ndodhur, por kjo nuk është një botë ideale, kjo është Ballkani, në mënyrë duhet të konsiderohet”, citohen të kenë thënë diplomatët e BE-së.

Në të njëjtën kohë, kujtohet se Gjermania deri më tani ka dyshime në lidhje me propozimin, por se kancelarja gjermane Angela Merkel në fillim të javës, tha se Berlini zyrtar mbështet të gjitha bisedat që çojnë në një zgjidhje, duke theksuar se integriteti territorial ka rëndësi të madhe.

Çdoherë sipas medies në fjalë, Thaçi e Vuçiq nuk kanë shpjeguar detajet se çfarë do të thotë korrigjimi i kufijve.

“Skenari është më domethënës që do të thotë se një pjesë e Kosovës, e populluar kryesisht nga serbët (Veru), t’i përkas Serbisë, dhe se, nga ana tjetër, një pjesë e jugut të Serbisë qendrore, të cilën shqiptarët e quajnë “Lugina e Preshevës”, me një popullsi kryesisht shqiptare, t’i bashkohet Kosovës” shkruan Politika duke cituar një diplomatët të paidentifikuar të BE-së, i cili shpreh shqetësim në lidhje me ndarjen e territorit, sipas përkatësisë etnike, dhe shprehet “shumë skeptik” për shkak të pasojave të mundshme.

Marketing