Shtatë mënyrat më të thjeshta për të ulur rrezikun e kancerit

Shtatë rregullime të thjeshta të stilit të jetesës mund të ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit, sipas studiuesve.

Marketing

Nga heqja e pijeve alkoolike tek lëvizja më e shpeshtë çdo ditë, shkencëtarët nga Universiteti i Newcastle thanë se njerëzit që bënin këto ndryshime kishin më pak gjasa të vuanin nga kancere të ndryshme.

Mbani një gamë të shëndetshme të peshës
Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit (WCRF), tha se qëndrimi brenda një gamë të shëndetshme të peshës dhe shmangia e shtimit të peshës më vonë në jetë mund të mbrojë kundër deri në 13 lloje të kancerit, shkruan The Sun.

Kjo për shkak se të qenit i shëndoshë mund të rrisë shanset e zhvillimit të qelizave kancerogjene në trupin tuaj, pohoi ai.

Fondacioni rekomandoi që të qëndroni larg biskotave, ëmbëlsirave, patateve të skuqura, picave dhe hamburgerëve, dhe në vend të tyre të zgjidhnin drithëra, perime, bishtajore dhe fruta.

Lëvizni më shumë
Është shumë e lehtë të jesh ulur për periudha të gjata të ditës, veçanërisht nëse jeni duke punuar në një punë zyre.

Por WCRF ju këshillon që të punoni aktivitet fizik në rutinën tuaj të përditshme për të ndihmuar në mbrojtjen kundër kancerit të zorrëve, gjirit dhe mitrës.

Hani më mirë
“Ne rekomandojmë që të bëni drithëra, perime, fruta dhe bishtajore – të tilla si fasulet dhe thjerrëzat – një pjesë kryesore të dietës tuaj të zakonshme ditore”, tha WCRF.

Ai këshilloi që të mbushni tre të katërtat e pjatës tuaj me këto ushqime dhe të katërtën e mbetur me mish pa dhjamë, shpendë ose peshk ose proteina me bazë bimore si tofu.

Shmangni ushqimet me kalori të larta dhe ushqimet e shpejta
WCRF paralajmëroi kundër ngrënies së ushqimeve të shpejta ose atyre që janë të pasura me yndyrë, niseshte dhe sheqer.

Studimet kanë lidhur ngrënien e ushqimeve ultra të përpunuara – të cilat përmbajnë pesë ose më shumë përbërës që nuk do t’i njihnit apo përdorni kur gatuani në shtëpi – me të paktën tre lloje kanceri.

Kufizoni mishin e kuq dhe të përpunuar
Studimet sugjerojnë se ngrënia e mishit të përpunuar – si proshuta dhe salcice – mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrëve.

Ndërkohë, braktisja e proshutës dhe pijeve të gazuara mund të shtojë një dekadë në jetëgjatësinë tuaj zbuluan shkencëtarët nga Universiteti i Bergenit në Norvegji.

Hiqni dorë nga pijet e gazuara
Sipas WCRF, pijet e ëmbla me sheqer janë një tjetër gjë që duhet shmangur.

Në vend të kësaj, fondacioni ju këshillon të zgjidhni ujë, çaj ose kafe dhe lëng frutash natyral – por vetëm një nga këto çdo ditë.

Qëndroni larg pijeve alkoolike
Sipas WCRF, reduktimi ose shmangia e pirjes së alkoolit mund të zvogëlojë rrezikun e gjashtë llojeve të kancerit.

Kjo përfshin kancerin e gjirit, zorrëve, mëlçisë, gojës, fytit dhe stomakut.