“Si do të më vrasë mafia”, gazetari shqiptar trondit me rrëfimin e tij për revistën gjermane

Bëri bujë në shkurt të këtij viti intervista e gazetarit investigativ Artan Hoxha me revistën gjermane STERN.

Marketing

Pikërisht bazuar në këtë intervistë, Tsarizm.com i ka kushtuar një artikull gazetarit investigativ Artan Hoxha.
Në këtë artikull përmblidhen të gjitha cështjet e rëndësishme për të cilat ka investiguar dhe folur publikisht Hoxha.Ndër të tjera Hoxha në inervistë deklaronte se nëse mafia do ta vrasë duhet ta bëjë me kallashnikov ose bombë që të jetë një vdekje e shpejtë.

Shkrimi i plotë:

Artan Hoxha është një gazetar shqiptar investigativ i cili për 19 vjet ka trajtuar çështje të drogës dhe të klaneve të tjera, ka takuar informatorë, policë, politikanë dhe biznesmene. Gjatë kësaj karriere të rrezikshme ai është rrëmbyer, persekutuar, shantazhuar dhe ofenduar, duke vënë në rrezik jetën e tij në shumë raste përmes programit të tij hetimor televiziv në Neës24, “Xhungël”. Shumica e temave që ai trajton konsiderohen tabu në Shqipëri, veçanërisht çështjet e mafies.
Në një intervistë të kohëve të fundit me revistën gjermane “Stern”, ai rrefeu se mori shantazhin e fundit vetëm disa orë përpara intervistës.

Ai thotë: “Ne (gazetarët) duhet të merremi me produktet më të” suksesshme “të eksportit shqiptar – drogës dhe dhunës. Në ditët e këqija, gjej veten duke folur me vrasësit e mi, njerëzit e Mafias, duke i pyetur se si do të më ekzekutojnë. Do të kisha pëlqyer te vritesha nga Kallashnikov ose një bombë e mbjellë në makinën time, diçka e shpejtë. Gjithmonë rri me fytyrë nga dera kur rri diku … nëse vrasësit mbërrijnë, mund të kem disa sekonda për të ikur “.

Artan Hoxha nuk është paranojak, por e gjithë kjo nuk e ka ndaluar atë që të hetojë. Ka shumë opinione rreth mbijetesës së tij deri më tani. Disa thonë se ai është pjesë e vetë mafias; të tjerë se ai është i mbrojtur nga CIA. Por ai thotë, “Sa më shumë që unë të gjykohem, aq më shumë mundësi kam për të mbijetuar”.

Operacioni i madh i policisë në Shqipëri, kapen 15 tonë drogë
Në artikullin e tij në “Stern”, shkrimtari gjerman, Jonas Breng, bën një analizë të thellë të mafias së drogës në Shqipëri dhe Evropë. Ai thotë se Artan Hoxha është i suksesshëm në hetimet e tij pasi merr informata faktike nga publiku, duke i dhënë atij prova për biznesin e drogës. Njerëzit i besojnë më shumë se zyrtarëve shtetërorë; ata e quajnë Robin Hood të Shqipërisë.

Sipas Hoxhës ka tre arsye kryesore që favorizojnë krijimin e mafias së drogës në Shqipëri: • Strukturat e klanit • Pozita gjeografike • Politika “Shqipëria është si një serë, me një klimë të mirë në të cilën lulëzojnë bimët e paligjshme”, thotë ai. Gazetari shqiptar ka hetuar shumë çështje të rëndësishme të mafies, siç janë vendet ku transportohet kanabisi, pastrimi i parave, korrupsioni, vrasja e katër protestuesve të paarmatosur gjatë protestave të opozitës më 21 janar 2013 ose vrasjen e bankierit Santo, i cili ishte përfshirë në mafiën e vajit, në qershor 2014, vrasësit e të cilëve, sipas Hoxhës, u ekzekutuan gjithashtu nga të njëjtit njerëz që urdhëruan vdekjen e tij. Ai gjithashtu jep një shembull të një prej informatorëve të tij, i cili u rrëmbye dhe u ekzekutua dy muaj pas një hetimi. Hoxha po heton 2 milionë euro që janë transferuar nga Panama në Shqipëri, të cilat mbeten të dyshimta.

Për shkak të ndërhyrjeve të mëdha, hetimi i tij u mbyll. Ai gjithashtu ka hetuar rastin e “Pablo Escobar” të Shqipërisë, Klement Balili, shefi i drogës, i cili është ende i lirë. Të gjitha përpjekjet për ta kapur atë kanë dështuar. Hoxha thekson se ka lidhje të forta me politikanët dhe policinë, të cilët përpiqen të heshtin çështjen e tij. “Detyra ime është t’u kujtoj atyre”, thotë ai, duke ofruar dëshmi se ai udhëton si një turist në vend, në një kohë kur autoritetet këtu dhe jashtë saj po kërkojnë për të. Gazetari shqiptar është dërguar disa herë në Prokurorinë për zbulimin e sekreteve hetimore, siç është rasti i avionit italian të drogës që u ul në Ishem afër Tiranës disa vite më parë. Dhe pse ai ka dhënë reagime ndaj policisë dhe Prokurorisë për të gjitha çështjet aktuale të mafias, askush nuk i ka kushtuar vëmendje hetimeve të tij. Gazetari “Stern” jep një panoramë të qartë se si klanet shqiptare të drogës veprojnë në Gjermani dhe vende të tjera. Nëpërmjet pyetjeve të tij, ai pohon se kartelet shqiptare të drogës janë ndër më të fuqishmit në Evropë. Ata janë përpjekur për të marrë kontrollin e tregtisë së drogës në Gjermani për vite me rradhë, duke lënë pas rusët dhe tregtarët turq të drogës.

Sipas tij, shqiptarët kanë përparësi pasi lindin të mos flasin. Ata nuk janë grupe të zakonshme të njerëzve të dhunshëm, por njësi me organizim brutal dhe hierarki vertikale. Ata janë njerëz besnikë, të gatshëm të paguajnë çdo çmim, madje edhe vdekjen. Disiplina është çelësi i tyre. Kartelat paguajnë paga edhe për familjet e tyre në Shqipëri. Shqipëria zë vendin e parë për prodhimin e marijuanës. Ka 20 familje të mëdha klanore në vend. Klanet shqiptare janë më të vogla se në Mafia Italiane, Cosa Nostra, ose Ndragheta. Politika është e lidhur ngushtë me kartelet e drogës dhe sistemi gjyqësor është i korruptuar. Në 2016, u arrestuan 1349 shitës droge, por vetëm 100 u dërguan në burg. Me negociatat e vazhdueshme për anëtarësimin e mundshëm në BE, qeveria shqiptare është e detyruar të jetë e angazhuar zyrtarisht për luftën me drogë, duke pretenduar se situata është nën kontroll.