Helmimi i ushqimit, i quajtur gjithashtu sëmundje ushqimore, është sëmundja e shkaktuar nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar.
Organizmat infektivë – duke përfshirë bakteret, viruset dhe parazitët – ose toksinat e tyre janë shkaqet më të zakonshme të helmimit me ushqim.
Simptomat e helmimit me ushqim, të cilat mund të fillojnë brenda disa orësh nga ushqimi i kontaminuar, shpesh përfshijnë të përzier, të vjella ose diarre. Më shpesh, helmimi me ushqim është i butë dhe zgjidhet pa trajtim. Por disa njerëz duhet të shkojnë në spital.
Simptomat
Simptomat e helmimit të ushqimit ndryshojnë me burimin e kontaminimit. Shumica e llojeve të helmimit me ushqim shkaktojnë një ose më shumë nga shenjat dhe simptomat e mëposhtme:
Të përziera
Të vjella
Diarre të rrjedhshme ose të përgjakshme
Dhimbje barku
Ethe
Shenjat dhe simptomat mund të fillojnë brenda disa orësh pasi të hahet ushqimi i kontaminuar, ose mund të fillojnë ditët ose edhe javët e ardhshme. Sëmundja e shkaktuar nga helmimi me ushqim në përgjithësi zgjat nga disa orë në disa ditë.
Kur duhet të vizitoni mjekun?
Nëse keni ndonjë nga shenjat ose simptomat e mëposhtme, kërkoni kujdes mjekësor.
Vjellë e përgjakshme
Diarre për më shumë se tre ditë
Dhimbje ekstreme ose dhimbje të rënda të barkut
Një temperaturë më e lartë se 100.4 F (38 C)
Shenjat ose simptomat e dehidrimit – etja e tepruar, goja e thatë, pak ose aspak urinim, dobësi e rëndë, marramendje, ose kokëfortësi
Shkaqet
Ndotja e ushqimit mund të ndodhë në çdo pikë të prodhimit: rritja, korrja, përpunimi, magazinimi, transportimi ose përgatitja. Kontaminimi i kryqëzuar – transferimi i organizmave të dëmshëm nga një sipërfaqe në tjetrën – është shpesh shkak.
Parandalimi
Për të parandaluar helmimin e ushqimit në shtëpi:
Lani duart, veglat dhe sipërfaqet e ushqimit shpesh
Lani duart mirë me ujë të ngrohtë me sapun para dhe pas trajtimit ose përgatitjes së ushqimit.
Përdorni ujë të nxehtë me sapun për të larë veglat, prerjen e bordeve dhe sipërfaqeve të tjera që përdorni
Mbani ushqime të papërpunuara të ndara nga ushqimet e gatshme për të ngrënë
Kur pazaret, përgatitja e ushqimit ose ruajtja e ushqimit, mbahen mish të gjallë, shpezë, peshk dhe butak nga ushqimet e tjera. Kjo parandalon ndër-kontaminimin.